До 2100. на свету најмање 10 милијарди људи

Политика 27.10.2011 07:40
До 2100. на свету најмање 10 милијарди људи


Број становника света до 2100. године премашиће 10 милијарди, а можда достигне и 15 милијарди ако порасте стопа фертилитета, оцењују данас УН.
Извештај под називом „Стање светске популације 2011” објављен је данас у Лондону, уочи свечаности којом ће 31. октобра бити прослављен прелазак прага од седам милијарди људи на планети.

Фонд УН за становништво (УНФПА) инистира на великим изазовима које представљају демографски притисци у борби против сиромаштва и очувања животне средине.

Смањена стоп фертилитета

Према последњим проценама, до 2050. године на Земљи ће бити 9,3 милијарди људи, а више од 10 милијарди до краја века, подсећа УНФПА.

Али, „уз само малу промену стопе фертилитета, посебно у најнасељенијим земљама, те бројке би могле да буду веће - 10,6 милијарди људи до 2050. и више од 15 милијарди до 2100”.

Документ указује на демографски раст у периоду „бејби бума” након Другог светског рата чије последице бледе током 60-их година. Наиме, напредак, боље образовање и приступ средствима за контрацепцију драстично су смањили стопу фертилитета, па се неке богате земље данас суочавају са забрињавајућим смањењем броја становника.

У последњих шест деценија је тако стопа фертилитета у паду са просечно шесторо деце по жени на данашња два и по детета, односно просечно 1,7 у развијеним земљама и 4,2 у земљама у развоју.

Међутим, у свету сваке године има 80 милиона људи више, а млађи од 25 година представљају 43 одсто становника на планети.

„Наш рекорд може бити посматран с више аспеката као успех за човечансто - људи живе дуже, здравији су”, оцењује извршни директор УНФПА Бабатунде Осотимехин.

Колико људи може Земља да издржи?

„Колико људи може Земља да издржи? То су важна питања, али нису одговарајућа. Када само гледате бројеве, ризикујете да изгубите из вида нове прилике да свима учините живот бољим у будућности”, каже Осотимехин.

Међу изазовима који се наводе у извештају, јесу помоћ младима у сиромашним земљама и проблеми животне средине, али највећи изазов јесте недостатак воде.

„Свет ће се суочити са дефицитом од 40 одсто воде до 2030. године”, оцењује се у извештају.

Међу изазовима су и будућност градова с обзиром на све већи број урбаног становништва у односу на рурално, па је зато неопходно унапређење урбаног планирања.

Кад је реч о имиграцији, у богатим земљама са старим становништвом, имигранти могу бити корисни на послу ако су боље интегрисани и заштићени, закључује се у извештају УНФПА.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak