Кочићев збор, симбол српског народа и традиције

Глас Српске 23.08.2011 06:41
Кочићев збор, симбол српског народа и традиције


Културно-умјетничким програмом у парку "Петар Кочић" у Бањалуци у недјељу увече свечано је отворена културна манифестација 46. Кочићев збор, посвећена српском писцу и народном трибуну.Церемонија отварања збора почела је полагањем вијенца у парку "Петар Кочић" испред споменика великом писцу, који су заједно положили министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и бањалучки писци.

Проглашавајући 46. Кочићев збор отвореним, министар Чубриловић је рекао да је Петар Кочић симбол српског народа и српске традиције, истичући да је то историја и српска прошлост која треба да се учи.

- Свака генерација из те историје треба да извуче најбоље поуке, што би могло да вриједи за нашу будућност - поручио је Чубриловић.

У књижевном дијелу програма стихове и афоризме читали су бањалучки пјесници Миладин Берић, Живко Вујић, Панто Стевић, Слободан Јанковић и Станоје Плавшић.

Програм је настављан у Банском двору Културном центру, гдје је министар Чубриловић отворио изложбу радова насталих на ликовном саборовању "Змијање 2011", а умјетничка дјела настала на саборовању била су инспирисана животом и дјелима Петра Кочића и његовог родног Змијања.

Умјетници који су стварали на ликовном саборовању су Милинко Ристовић, Радован Шпирић, Вера Балабан, Ратко Јанковић, Живко Шушница, Зоран Марковић, Слободан Предојевић, Драган Балабан и Миливој Трамошљика.

- Задовољство ми је што сам учествовао на овом ликовном саборовању које је посвећено великану књижевности Петру Кочићу. Оно што мене фасцинира у његовом делу су невероватни описи које треба ишчитавати и подсећати се, јер то су готове слике. Треба их само преточити бојом на сликарско платно - рекао је за "Глас Српске" сликар и ликовни педагог Милинко Ристовић из Рашке.

Додао је да га Кочић инспирише својом поетиком, поезијом у прози, али и свим порукама које носе његова књижевна дјела - од слободе, до социолошких стања, преко сатиричног и комичног, до љубави према родном крају.

Покровитељ 46. Кочићевог збора, који се одржава од 21. до 28. августа, јесте Влада Републике Српске.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak