I plafon je deo stana - kako ga urediti?

EnterijerStana 21.08.2011 17:29
I plafon je deo stana - kako ga urediti?


Većina ljudi provodi mnogo vremena birajući podloge i boje za zid i pod, potpuno zaboravljajući na plafone. U suštini, gotovo svi kreče svoje plafone u belo, ne dodajući nikakav pigment u farbu. Prava boja, tekstura i uređenje može naglasiti proporcije sobe, promeniti osećaj boravka u sobi, i minimizirati bilo kakve fizičke nedostatke.Boje za plafon kod obojenih zidova

Iako je bela popularna zbog svoje neutralnosti, ona baš i nije najbolja za plafon. Bela boja plafon čini nižim u sobi sa niskim plafonima, a višim u sobama sa visokim plafonima. Gde god je moguće, pokušajte dodati malo boje na vaše plafone.

Boje plafona za tamne sobe

Ukoliko je vaša soba tamna, razmislite o tome da plafonu date visoki sjaj koji će naglasiti svetlost dostupnu u sobi. Ovo može biti mač sa dve oštrice, jer će farba sa visokim sjajem naglasiti svaku nepravilnost na površini. Na malim mestima, kao što je ulaz, možete postaviti ogledalo na plafonu. Ono će dati visinu i svetlost maloj prostoriji.

Prekrivanje nedostataka na plafonu

Ukoliko vaš plafon ima neravnine, postoje različiti načini da ih prekrijete. Da biste zamaskirali električne žice ili pukotine na plafonu, postavite veštačke grede. Neugledni plafon može se prekriti drvenim panelima ili lamperijom. Paneli se mogu ofarbati u boju koja će se uklopiti u stil vaše sobe. I tkanina se može koristiti za prekrivanje površine plafona, što će sobi dati intimniji izgled.

Tapete na plafonu

Postavljenjem tapeta na plafonu takođe ćete prekriti sve njegove nedostatke. Reljefna tapeta prostoriji može dati rustični izgled, a čak se i ne mora koristiti na celoj sobi.


Limeni plafon

Limeni plafoni, takođe, mogu prekriti nedostatke, te dati više svetla tamnim područjima. Dolaze u raznim bojama i površina im može biti od bronze, bakra, hroma, lima, …
Ukoliko je limeni plafon nešto što sebi ne možete priuštiti, kupite imitaciju limenih ploča za plafon napravljenih od recikliranog papira koji simuliraju izgled lima. Takve ploče su lagane i mogu se zalepiti za plafon.

Plafonski dodaci

Teksture su odličan način da uokvirite prelijepo okrečeni plafon. Ukoliko ih postavite i na vrhove zidova i na krajeve plafona, imat ćete utisak da su plafoni viši nego što zaista jesu. Ukoliko imate baš nizak plafon, postavite teksturu ili obrub tapete samo na plafon. To će podizati pogled prema gore i učiniti plafon višim.

Visoki plafoni

Bojom vašeg plafona možete preći i 30-tak cm na zidove. Na ovaj način plafon ćete pretvoriti u neku vrstu kapka i smanjiti kontrast između njega i plafona. Time ćete i vaš plafon učiniti višim. Ovo možete uraditi jedino ako je vaš plafon ofarban u svetliju boju od boje zida.

Parcijalno farbanje plafona

Ukoliko ne želite ofarbati celi plafon, razmislite o farbanju njegovih delova. Tri velika dijamanta, nekoliko krugova ili drugi šabloni mogu vaš plafon učiniti zanimljivim, ali i olakšati krečenje.
Plafoni ne trebaju biti dosadni niti ih trebate ignorisati. Iskoristite ih da biste naglasili dekoraciju sobe. Svaki put kada legnete na krevet ili na kauč, sigurno ćete gledati u plafon. Zašto ne biste od vašeg plafona napravili nešto što će privlačiti poglede. Nakon što to napravite, bićete iznenađeni izgledom ostatka sobe.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak