Српски писци ван лектире у ЦГ

ИН4С 18.08.2011 09:59
Српски писци ван лектире у ЦГ


Писци који су раније у црногорским школама изучавани у оквиру наставног предмета српски језик и књижевност, сада су у новом наставном предмету црногорски језик и књижевност потпуно занемарени или се појављују спорадично.Професор књижевности Босиљка Томић казала је да је у програму за основну школу и гимназију, за Наставни предмет црногорски језик и књижевност, дошло до масовног изостављања писаца добитника престижне "Његошеве награде".

"Велика песникиња и добитница Његошеве награде 1984. године Десанка Максимовић у наставном програму за основну школу заступљена је само два пута, у петом и осмом разреду, а раније је њено дело било заступљено у свим разредима, почев од првог", навела је Томић.

Према њеним речима, у Наставном програму за основну школу у Црној Гори више нема Михаила Лалића, Оскара Давича, Борислава Пекића, Добрице Ћосића и Матије Бећковића.

"Неки од њих, попут Бећковића, нису уврштени ни у Наставни програм за гимназију", казала је Томић.

Она је навела да су у Наставном програму за основну школу изостављени многи писци из Србије на чијим делима су се, до сада, образовале генерације црногорских ученика.

"У првом разреду више нема Јована Јовановића Змаја и његове песме "Мати", Десанке Максимовић "Хвалисави зечеви" и "Бајка о лабуду", Мире Алечковић "Ветар сејач", Стевана Раичковића "Цртанка", навела је Томић.

Према њеним речима, у програму за други разред више нема Јована Јовановића Змаја, Мире Алечковић, Добрице Ерића и Доситеја Обрадовића.

"У трећем разреду више нема песама Бранка Радичевића, Јована Јовановића Змаја, Војислава Илића, Десанке Максимовић, Душана Радовића, Бранислава Црнчевића, Добрице Ерића, Љубивоја Ршумовића и Милована Данојлића", навела је Томић.

Она је указала и да у програму за четврти разред више нема песама Војислава Илића, Стевана Раичковића, Добрице Ерић и Јанка Веселиновића.

Томић је додала да у петом разреду више нема песме "Ђачки растанак" од Бранка Радичевића, нити песме Дечак и пас од Данила Киша.

"У преосталим разредима основне школе више нема Милана Ракића и његове песме "Симонида", Владислава Петковића Диса, Симе Пандуровића, Милутина Бојића и његове "Плаве гробнице", Јанка Веселиновића "Хајдук Станко", Ђуре Јакшића, Милоша Црњанског "Ламент над Београдом", навела је она.

Томић је казала да је и избор из народне поезије оскудан и недовољан.

"Када се све сагледа, очигледно је да је програм за наставни предмет црногорски језик и књижевност планиран тако да са традицијом школства у Црној Гори нема ништа заједничко, са јединим циљем стварања новог Црногорца", закључила је она.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak