Ko je ubio decu u Goraždevcu?

Vesti 13.08.2011 05:52
Ko je ubio decu u Goraždevcu?


Osam godina od ubistva dvoje i ranjavanja četvoro srpske dece u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji navršava se sutra, a da za taj zločin niko nije odgovarao. Euleks je krajem prošle godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.
Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12) ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali na Bistrici. Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni.

 

Sutra, kao i svake godine na taj dan, u crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu biće služen pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću.

 

Parastosu, koji će služiti Vladika Teodosije, prisustvovaće i predstavnica Ministarstva za Kosovo i Metohiju - pomoćnica ministra Slađana Radović.

 

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela, nikada nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK.

 

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave".

 

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene žrtve napada i pretresla 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i da su to rekli i Kforu. Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

 

U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine. Ubistvo u Goraždevcu, spada u jedan od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u Pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Poduejva.

 

Euleks nema saznanja o zločinu

 

Istražitelji Euleksa nisu uspeli da dođu ni do kakvih saznanja o zločinu počinjenim pre osam godina nad srpskom decom u Goraždevcu, izjavila je portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

 

 

"Naša policijska istraga nije uspela da dođe ni do kakvih saznanja kada je ovaj zločin u pitanju, tako da je naš tužilac početkom godine odlučio da zvanično zatvori istragu", navela je Gudeljević.

 

Ona je podsetila da je Euleks slučaj Goraždevac nasledio od UNMIK-a, sa dosijeom u "popriličnom neredu" i da je stalno pozivao da se svi koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze u vezi sa tim zločinom jave Euleksu.

 

"Naši policijski istražitelji i tužilaštvo su ponovo ispitali sve svedoke koji su bili na raspolaganju, jer mnogi od njih nisu bili tu ili nisu želeli da svedoče. Sve informacije su ponovo analizirane, ali bez rezultata i naš tužilac je doneo odluku da istragu zatvori", kazala je Gudeljević.

 

Ona je predočila da "svaka zvanično zatvorena istraga može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave nove informacije koje mogu da pokrenu istragu napred".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak