Crnogorski studenti menjaju nacionalnost zbog manje školarine

S Media 04.08.2011 11:03
Crnogorski studenti menjaju nacionalnost zbog manje školarine


Studenti iz Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, mogu da ostvare pravo na besplatno školovanje, u suprotnom moraju kao strani državljani da plaćaju fakultet. Jedan ispit za strance 30 evra. Mnogi crnogorski studenti koriste te beneficije i izjašanjavaju se kao Srbi, iako se tako ne osećaju.Studenti iz Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, mogu da ostvare pravo na besplatno školovanje, a potrebno je da donesu overenu potvrdu na osnovu koje se utvrđuje da se izjašnjavaju kao Srbi iz Crne Gore, rekla je Marjana Nikolić, iz službe za odnose sa javnošću Beogradskog univerziteta (BU).

- Ako se deklarišete kao Crnogorac, onda nemate pravo na besplatno školovanje, već imate status stranog studenta. Takođe, da li će se njihova školarina plaćati iz državnog budžeta zavisi i od uspeha na prijemnom ispitu - dodala je ona.


Pošto od nacionalne pripadnosti studentima iz Crne Gore zavisi status na pojedinim državnim fakultetima u Srbiji, mnogi koriste mogućnost da se zarad povoljnijih uslova izjasne onako kako se ne osećaju.

"Ako crnogorski državljanin prilikom upisa na državni univerzitet potpiše iskaz da je pripadnik srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori, tretira se jednako kao student iz Srbije", rekao je za "Vijesti" student Beogradskog univerziteta.

Potpisivanje iskaza studentima donosi mnoge beneficije: mogućnost finansiranja školarine iz državnog budžeta Srbije, jeftiniju menzu nego samofinansirajući studenti, pravo na smeštaj u studentskom domu i besplatno lečenje u Studentskoj poliklinici.

U suprotnom, kao strani studenti plaćaju školarine koje variraju od fakulteta do fakulteta (od 1.000 do 2.000 evra), uz plaćanje svakog prijavljenog ispita po 30 evra, što je u proseku dodatnih 150 evra po ispitnom roku.

Jedna od studentikinja BU rekla je da izjavu da je pripadnica srpske nacionalne manjine, iako se tako ne oseća, ne doživljava kao nešto za nju značajno, već smatra da je to beznačajni papir i nebitnan odgovor. - Ta pitanja nacionalnog identiteta me naročito ne dotiču, već ako ta izjava može da bude finansijski isplativa, smatram da je vredna toga-

Međutim, studentkinja FNP-a Jelena Obradović tvrdi da ne bi potpisala takvu izjavu, jer je za nju to lažno potpisivanje dokumenta. - Ako ti je toliko stalo da studiraš u Beogradu, onda studiraj na fer način i plati. Ako nemaš da platiš, ima u Crnoj Gori fakulteta koji su više nego dobri, pa sedi kući - rekla je Obradović.

Još krajem 90-ih Srbija je potpisala sporazume sa Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom, Bugarskom, Makedonijom, Albanijom, Mađarskom i Rumunijom prema kojem njihovi državljani srpske nacionalnosti imaju pravo na besplatno školovanje na visokoškolskim ustanovama u Srbiji.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak