Korisni saveti najboljih molera

Uređenje stana 21.07.2011 16:41
Korisni saveti najboljih molera


Prenosimo Vam nekoliko malih saveta najboljih molera pri slaganju boja u unutrašnjem prostoru. Bojom možemo popraviti neke nedostatke stana u odnosu na strane sveta, klimatske uslove, veličinu i oblik prostorije.Prostorije okrenute prema severu ili severoistoku imaju malo sunčeve svetlosti, pa je u takvim prostorijama uvek hladno. Topla boja zidova, npr. svetložuta, ublažiće ovaj utisak.Prostorije okrenute premajugu ili jugozapadu obasjane su sunčevom svetlošću, pa je za njih, naročito zbog letnjih dana, potrebno odabati zelene ili plave tonove.


Mnogi stanovi imaju dugačke, uske hodnike, iz kojih se ulazi u sobe. Oblik takvih hodnika možemo lako optički izmeniti. Jedan ili oba čeona zida možemo obojiti, npr. jako narandžastom bojom, a ostale zidove neutralnom bojom. Na taj način će se prostor optički skratiti, jer se narandžaste površine naizgled približavaju. Ako bi čeone zidove obojili crno ili tamno-modro, ta bi površina izgledala kao rupa i još bi se optički više udaljila.
 
Mali, uski i kratki hodnik se može proširiti bojenjem svih površina zelenom bojom. Ta boja proširuje prostor u svim smerovima. Ako je prostorija isuviše visoka, plafon se može obojiti tamnijom bojom od boje poda, a gornjih 20cm zidova istom bojom kao plafon. Tako će se plafon optički spustiti.
 


Ne zaboravite, pri ulasku u nepoznatu prostoriju prvo se zapažaju zidovi, podovi i visina prostorija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak