Potpisan sporazum o saradnji beogradskog i ruskog univerziteta

Studio B 21.07.2011 09:16
Potpisan sporazum o saradnji beogradskog i ruskog univerziteta


Rektori Univerziteta u Beogradu i Ruskog državnog trgovinsko-ekonomskog univerziteta Branko Kovačević i Sergej Nikolajevič Baburin potpisali su međuuniverzitetski sporazum o saradnja u oblasti obrazovanja.Potpisnici sporazuma su se u prisustvu direktora Balkanskog naučno-obrazovnog centra za saradnju u oblasti trgovine i industrije Olega Aleksandroviča Džiza, prorektora UB i dekana Mašinskog, Filološkog i Fakulteta organizacionih nauka saglasili da buduća saradnja mora biti sistemska, a ne, kako su rekli, periodična poput dosadašnje.

Tradicionalna saradnja sa Univerzitetom u Moskvi bila je proteklih godina odlična i odnosi se, kaže Kovačević, uglavnom na prirodne nauke, jezik, kulturu, književnost....

"Očekujemo još bolju saradnju naših univerziteta, gradova, zemalja. Opredeljeni smo za savremeno orijentisane fakultete. Interesantno je da ovde vlada veliko interesovanje za naftno pravo i treba nam pomoć u tom domenu", poručio je rektor Univerziteta u Beogradu.

Kovačević je podsetio da je UB najstariji u regionu bivše Jugoslavije, odnosno da je osnovan početkom 19. veka.

"Mi smo evropska škola, multidisciplinarni Univerzitet sa oko 90.000 studenata. Imamo i dosta predavača ruskog porekla koji su dali značajan doprinos razvoju Univerziteta", rekao je rektor UB.

Baburin, koi je prethodno obišao Mašinski fakultet i FON naglasio je važnost kompleksne saradnje sa drugim zemljama, podsetivši da veza Ruskog univerziteta i UB ima svoji istoriju, ali da nije bila sistemska.

"Nismo klasičan Univerzitet, više se bavimo primenjim naukama, a centralno mesto nam zauzimaju ekonomija i usluge. Očekujemo saradnju između studenata, predavača, u izradi i realizaciji projekata kako bismo zajedno oblikovali budućnost u 21. veku", naveo je Baburin i s ponosom podsetio da je pre dve godine na Pravnom fakultetu u Beogradu predstavljena njegova knjiga "Svet imperija".

U očekivanju razmene srpskih i ruskih studenata i naučnika, naglasio je i mogućnost dobijanja dvostrukih diploma i najavio da će predstavnici Univerziteta sa sedištem u Moskvi, učestvovati u septembru na konferenciji u srpskoj prestonici, a u oktobru ugostiti delegaciju UB.

"Imamo 75.000 studenata koji nisu samo na Univerzitetu u Moskvi, već i na naših 26 instituta na Uralu, Sibiru...", naveo je Baburin i obelodanio dogovor sa FON-om - organizaciju Dana Rusije u Beogradu, odnosno Dana Srbije u Moskvi.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak