Kućni aparati koji misle na vaš džep

S media 14.07.2011 08:30
Kućni aparati koji misle na vaš džep


Pametan odabir električnih aparata može da sačuva vaš kućni budžet. Neki aparati štede energiju pa su na duge staze mnogo isplativiji. Evo nekoliko saveta kako da ih prepoznate u radnji i ekonomično koristite.

Kućni uređaji utroše oko 20 odsto ukupne energije potrebne za održavanje domaćinstva, zato kad ih kupujete obratite pažnju na sledeće oznake i karakteristike uređaja.

Električni aparati moraju da imaju oznaku energetske klase, koja govori o njihovoj potrošnji energije. Klase su označene slovima A+, A, B i C. U klasama B i C postižu se znatno manje uštede od onih u klasi A ili A+, pa je zato preporučljivo kupovati uređaje u ovim klasama.

Kad kupujete mašinu za pranje posuđa neka ona bude novije tehnologije jer višestruko bolje koristi vodu boljim filtriranjem i bržim zagrevanjem, atako štedi i energiju.

Kombinovani frižider troši više električne energije od modela bez zamrzivača. Ali, sa obzirom na potrebe, kombinovani su najčešći izbor, pa je tada poželjno da kupite model sa automatskim odmrzivačem. Energetski štedljivi frižideri znatno štede energiju ako ih pravilno koristite. Na primer, nikad frižider ne postavljajte pored šporeta, udaljite ga minimalno 5 centimetra od zida kako bi se omogućilo nesmetano cirkulisanje hladnog vazduha oko kondenzatora.

Prilikom kupovine mašine za veš obratite pažnju na podatke koji govore o njenom učinku, a to su cena troška po pojedinačnom pranju, energetski učinak, broj okretaja pri centrifugiranju, učinak centrifuge te utrošak vode i električne energije. Energetska sposobnost je kategorizovana po energetskim klasama, kao i kod svih ostalih kućnih aparata, pa nemojte nikako da zaboravite da proverite taj podatak. Prilikom pranja, koristite programe za štednju vode, kojima ćete smanjiti utrošak za 20 do 40 litara.

Kupovinom energetski štedljivih uređaja, možete znatno da uštedite i u kuhinji. Šporet, ploča za kuvanje i rerna za pečenje su značajni potrošači električne energije. Indukcijska ploča za kuvanje troši manje struje za zagrevanje hrane od staklo - keramičke ili plinske ploče. Toplina se isijava samo ispod dna posude, a snaga se u trenutku uklanjanja posude spušta na najniži nivo i tako troši minimalnu količinu električne energije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak