Žene ugrožene širom sveta, uprkos zakonima

Beta 06.07.2011 20:51
Žene ugrožene širom sveta, uprkos zakonima


Oko 600 miliona žena živi u zemljama u kojima nasilje u porodici nije krivično delo, navodi se u u sredu objavljenom prvom izveštaju novoosnovane agencije UN za zaštitu prava žena.Iako je jednakost polova zagarantovana ustavima 139 zemalja sveta, za milione žena širom planete to je i dalje - mrtvo slovo na papiru.

Žene čine više od trećine narodnih poslanika samo u 28 nacionalnih parlamenata. Previše često im se "uskraćuje kontrola nad sopstvenim telom", ne pitaju se pri donošenju odluka i ne pruža im se zaštita od nasilja, piše u izveštaju "Napredak žena u svetu: U potrazi za pravdom".

"Na mnoge načine, kako u siromašnim tako i u bogatim zemljama, infrastruktura pravde - policija, sudovi i sudstvo - izneveruju žene, što se iskazuje kroz loše pružanje usluga i neprijateljske stavove upravo onih ljudi čija je dužnost da štite ženska prava", dodaje se u dokumentu od 169 strana.

Agencija "UN vimin" (UN Women) pozvala je vlade širom sveta da ukinu zakone koji su diskriminatorski prema ženama, da obezbede više novca za usluge kao što su pravna pomoć i specijalizovani sudovi, kako bi žene imale pristup sistemu pravde, i da obezbede da i one mogu biti sudije, poslanici i policajci.

U izveštaju se još navodi da su žene u 117 zemalja i do 30 odsto slabije plaćene nego muškarci, pri čemu u tim zemljama postoje zakoni koji garantuju polnu jednakost kad su zarade u pitanju.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak