Zakon o obrazovanju od 1. septembra

Studio B 06.07.2011 08:02
Zakon o obrazovanju od 1. septembra


Izmene Zakona o obrazovanju, uređuju vaspitno-disciplinski postupak protiv učenika, zaštitu podataka o ličnosti i rad nastavnika preko norme, rekao je ministar prosvete i nauke Žarko Obradović.Obradović je rekao novinarima u parlamentu da je zakon u skupštinskoj proceduri po hitnom postupku kako bi mogao da bude usvojen do početka školske godine, 1. septembra.

"Imali smo i dogovor sa reprezentativnim sindikatima prosvete da izmene zakona dostavimo parlamentu do 31. avgusta, što smo učinili sada i time ispunjavamo deo tog dogovora", kazao je Obradović.

On je naveo da je izmenama zakona, u dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, utvrđeno da će se u školama od dece i zaposlenih uzimati samo osnovni podaci koji su potrebni za sistem obrazovanja a ne i podaci koje bi mogli biti iskorišćeni za druge namene. Izmenama zakona biće utvrđen maksimalan dozvoljen broj neopravdanih izostanaka i oni će biti osnov da se u disciplinskom postupku smanji ocena iz vladanja.

Obradović je rekao da su prethodne dve godine primene važećeg Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokazale da su određena rešenja neadekvatna i da su đaci zbog toga pošteđeni odgovornosti.

"Izmene će omogućiti da se na vreme pribegne odgovarajućim merama, da budu uključeni roditelji, nastavnici i škola, da svi znaju u svakom trenutku ako dete izostaje i zbog čega, kako bi se mogle primeniti neke mere, odnosno sankcija", kazao je Obradović.

Odbor za prosvetu Skupštine Srbije na današnjoj sednici prihvatio je izmene zakona i predložio ga parlamentu na usvajanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak