Danas počinju prijemni ispiti za fakultete

Politika 27.06.2011 09:38
Danas počinju prijemni ispiti za fakultete


Prijemni ispiti se završavaju u sredu, a potom sledi objavljivanje privremenih rang-listi i kratak period za žalbe nezadovoljnih kandidataNa fakultetima i visokim školama od danas počinje provera znanja iz srednje škole. Prijemne ispite će ova tri dana polagati gotovo svi koji su prošle nedelje konkurisali za brucoški indeks, izuzev kandidata koji su osvojili nagrade na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta iz koga se polaže prijemni ispit. Njima će biti upisan maksimalan broj bodova.

Svi ostali, na fakultete i škole moraće da dođu najmanje sat vremena ranije, kako bi u miru pronašli učionicu u kojoj je polaganje. Obavezna je lična karta ili pasoš, radi provere identiteta, a na klupama će uz ovaj dokument i prijavu, biti dozvoljena još samo flašica vode (ili sok u originalnom pakovanju) i pribor koji je izričito naveden na oglasnoj tabli fakulteta. To na većini fakulteta znači samo plava hemijska olovka (ponesite rezervnu za svaki slučaj).

Na ispitu je zabranjeno korišćenje bilo kakvih dodatnih pomagala (džepnih računara, mobilnih telefona, tablica...). Od trenutka podele zadataka nije dozvoljen nikakav razgovor između kandidata, a zabranjen je i razgovor sa dežurnim nastavnicima i odlazak u toalet.

Izlazak iz sale je moguć najranije 45 minuta do sat vremena posle početka ispita (zavisi od fakulteta), a opšte je pravilo da pola sata pre završetka prijemnog nije dozvoljeno napuštanje sale.

U zavisnosti od broja kandidata, pojedini fakulteti već u toku večeri objavljuju preliminarne rezultate. U ovom periodu jako je važno pratiti upisni kalendar na „svom“ fakultetu, kako bi se iskoristilo pravo na žalbu na privremenu rang-listu. Tek kada fakultet odgovori na sve blagovremeno pristigle prigovore, formira se konačna rang-lista i posle toga počinje upis novih studenata.

Lista se formira na osnovu ocena iz srednje škole i uspeha na prijemnom ispitu, što znači da je maksimalan broj bodova 100. Za budžetski indeks potrebno je osvojiti više od 50 poena i ući u upisnu kvotu za finansiranje o trošku države. To će na pojedinim fakultetima i odsecima, poput medicine, bezbednosti ili psihologije biti jako teško, jer se prijavilo dva i tri puta više kandidata od raspoloživog broja mesta.

Kandidatima koji će polagati sutra i prekosutra, da ponovimo savet psihologa: dan pred ispit ne treba učiti, već samo obnavljati gradivo i po mogućstvu se baviti nekim opuštajućim aktivnostima. Veče uoči prijemnog treba ranije otići u krevet, a na sam dan ispita dobro doručkovati i otići ranije na fakultet. Još jednom, ne zaboravite ličnu kartu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak