Visokoobrazovne ustanove bore se za svakog brucoša

Nacionalni građanski 16.06.2011 15:12
Visokoobrazovne ustanove bore se za svakog brucoša


Upisna groznica počinje polako da trese svršene srednjoškolce. Do prijemnih ispita na fakultetima ostalo je još jako malo vremena. Šta izabrati, državni ili privatni fakultet? Zakonom o univerzitetima privatni i državni fakulteti izjednačeni su u Srbiji, te bitnih razlika u nastavnim planovima i programima nema. Ugled privatnih fakulteta svakim danom sve je veći, jer su fakulteti za dobijanje dozvole od strane Ministarstva prosvete morali da ispune identične kriterijume, čime su stekli uslove za akreditaciju.
Profesor Milorad Bejatović, jedan od prodekana najstarijeg privatnog univerziteta Privredne akademije u Novom Sadu, za “Nacionalni građanski” kaže da kapital u svetu ne poznaje granice.
– Iako smo svesni da moramo da menjamo sopstvena shvatanja, u Srbiji se još uvek menjaju samo zakoni i akti, dok svoja ubeđenja menjamo malo teže. Na tome moramo brže da radimo jer se nalazimo na pragu Evropske unije – kaže profesor Bejatović, dodajući da se razlike između državnih i privatnih fakulteta ogledaju isključivo u pojedincima koji ih prave.
S obzirom na to da Srbija ove školske godine, nažalost, ima desetak hiljada manje srednjoškolaca nego prošle, vladala je borba za studente, a to se najbolje ogleda u ponuđenom kvalitetu.
– Na našem univerzitetu važi potpuno jasno pravilo “Mi smo tu radi studenata, a nisu studenti tu radi nas”. Tokom prethodnih jedanaest godina, koliko postojimo, menjali smo se i usavršavali. Danas se ponašamo u okviru svojih ovlašćenja i akreditacija, a veliku pažnju posvećujemo međunarodnoj saradnji – objašnjava prodekan za nastavu Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe.
Razlike u ceni između privatnih i državnih fakulteta svakako postoje. Kod nekih privatnih fakulteta, među kojima su i fakulteti Privredne akademije, student u toku godine plaća samo školarinu, u čiju su cenu uračunati svi troškovi.
– Cena školarine na našem fakultetu iznosi 1.500 evra i plaća se u ratama. U tu cenu uračunati su udžbenici, prijave ispita, overe semestra. Profesori na fakultetu ne smeju da prodaju udžbenike i ne naplaćujemo razgovor s dekanom – veli Bejatović, dodajući da je čitav Univerzitet pod video-nadzorom.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak