Ulaganje u investicioni fond isplativo je samo na duži rok

24 sata 21.04.2011 10:06
Ulaganje u investicioni fond isplativo je samo na duži rok


Investicioni fondovi su prvih meseci 2011. počeli da se oporavljaju, ali veći dobici za sitne ulagače ne mogu se očekivati u skorijem periodu, smatraju berzanski stručnjaci... Brokeri napominju da kupovina investicionih jedinica fondova može da donese dobitak tek na duži rok.Podatak da su samo dva fonda od 15, koliko ih trenutno posluje u Srbiji, u poslednjih šest meseci zabeležila gubitak potvrda je oporavka ovih finansijskih institucija. Međutim, činjenica da ukupna imovina fondova u Srbiji iznosi nešto više od 10 miliona evra govori da fondovi imaju malo manevarskog prostora za veće dobitke.
- Tačno je da se fondovi oporavljaju, ali njihova mana je realtivno mala imovina koja im ne dozvoljava da imaju veći uticaj na tržištu. Po pravilu, prvo se berza oporavlja, pa tek onda fondovi. Beleks 15 sada ima vrednost nešto veću od 700 poena, a kada dođe do 1.000 poena, moći ćemo da kažemo da se radi o ozbiljnom oporavku. Isto tako, kada se bude pročitalo da je neki fond ostvario rast od 100 odsto, to će zagolicati građane da ulažu. Ipak, oporavak se očekuje i onaj ko je spreman na dugoročna ulaganja može da očekuje dobitke - kaže za „24 sata” Nenad Gujaničić iz brokerske kuće „Sinteza invest group”.
Investicioni fondovi posluju tako što oni umesto ulagača upravljaju njegovom imovinom. Fondovi dele sudbinu berze, ali u vremenima krize padaju manje od berze, a u vremenima skoka, njihove dobiti su manje od berzanskih. Žive od provizije i članarina članova fonda. U trenutku otvaranja fonda vrednost njegove investicione jedinice je 1.000 dinara.
- U 2011. se ne mogu očekivati nagle promene u kretanju investicionih jedinica, ali ulaganje u investicione fondove danas radi ostvarivanja prinosa u narednim godinama moglo bi biti vrlo isplativo ulaganje. Ukoliko se odlučite za ovaj vid ulaganja, preporučujemo vam da proučite kretanja vrednosti investicionih jedinica u proteklim godinama - isplativost ulaganja, u zavisnosti od fonda koji izaberete, nedvosmisleno ćete videti. Do danas je jasno da su najotporniji na efekte krize bili fondovi očuvanja vrednosti, nezavisno od vremena osnivanja, i investicioni fondovi osnovani nakon prve polovine 2009. godine

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak