Svi hoće NIS

S media 12.03.2011 15:08
Svi hoće NIS


AKCIJE Naftne industrije Srbije ubedljivo su najtraženije na Beogradskoj berzi. Dnevno i po 150.000 ovih hartija promeni vlasnika. Cena je, po akciji, ove nedelje dostigla 504 dinara, što je svega 2,48 dinara manje od minimuma koji nudi ruski vlasnik NIS u svojoj ponudi za preuzimanje.
Poznato je ko prodaje akcije NIS: najviše građani koji su ih besplatno i dobili. Od 4,8 miliona njih, već ih je 1,8 miliona dalo nalog za prodaju na berzi, a blizu 100.000 odlučilo se da ih proda Rusima kroz ponudu za preuzimanje. Postavlja se pitanje: ko ulaže u akcije ove naftne industrije?

Najveći akcionar NIS, odmah posle „Gaspromnjefta“ koji ima 51 odsto i države Srbije sa 29,9 odsto vlasništva, je AIK banka Niš. Prema podacima Centralnog registra, ova banka poseduje 1,3 miliona akcija NIS (0,8 odsto ukupnog broja).

KRAJ PONUDE
U sredu, 16. marta, završava se ponuda „Gaspromnjefta“ za preuzimanje akcija NIS. Poslednji rok za davanje naloga za deponovanje akcija NIS Rusima je sreda, 16. mart u podne. Na šalterima Pošte nakon toga neće biti moguće dati ovaj nalog, dok se trgovanje akcijama na berzi normalno nastavlja.

Ostali se vode na raznim kastodim računima banaka, što znači da iza njih može da stoji pojedinac, koji ne želi da istupa javno, ili penzijski i investicioni fondovi, koji u akcijama NIS vide sigurno ulaganje. Tu su i banke i investicioni fondovi iz susedstva, pretežno Hrvatske, ali i domaći privrednici koji ističu da je reč o dobroj investiciji. Tako Miodrag Kostić, vlasnik „MK grupe“ , čija brokerska kuća „MV Investments“ poseduje 230.702 akcije NIS, javno ističe da su akcije ove naftne kompanije potcenjene i da se isplati u njih ulagati, jer će u budućnosti cena samo rasti.

U prilog ovoj tvrdnji idu i najnovije analize tržišta koje ukazuju da će cena nafte da raste, a shodno tome i vrednost akcija naftnih kompanija svuda u svetu. Takođe, NIS je lane prvi put ubeležio i značajnu dobit.

Ipak, poznavaoci tržišnih prilika u nas očekuju da je moguće da, posle zatvaranja ponude „Gaspromnjefta“, cena akcija NIS čak malo i padne, ali je na duži rok ovo, svakako, dobra investicija.

STATISTIKA
* 94.410 građana do sada deponovalo svoje akcije NIS ruskom „Gaspromnjeftu“
* 1.778.117 ispostavljenih naloga za prodaju akcija NIS na berzi
* 499 dinara cena akcije NIS u petak na berzi

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak