Раст Београдске берзе

ИН4С 07.03.2011 15:35
Раст Београдске берзе


Београдска берза међу три у свету које бележе највећи раст од почетка године. Водећи купци су страни инвеститори, а чак два милиона грађана до сада је дало налог за продају својих акција. Нови замах берзи могле би да дају и дугорочне државне хартије од вредности.
Промет и раст цена акција сврставају Београдску берзу међу три у свету које од почетка године бележе највећи раст. Страни инвеститори поново су водећи купци на нашој берзи, а промет је већи и бесплатним акцијама. Чак два милиона грађана до сада је дало налог за продају.

Индекс који прати кретање најпрестижнијих акција Београдске берзе од почетка године порастао је више од 17 одсто.

Само у једном дану, на "Београдској" берзи закључено је и 110 000 трансакција, што је примера ради, годишњи промет "Љубљанске" или "Софијске" берзе.

За такву динамику заслужне су првенствено хартије НИС-а и Аеродрома. Иако цене акција углавном расту, и даље су ниске и повољне за куповину.

Чак 60 одсто купаца на нашој берзи су странци.

"То су превасходно професионални или финансијски инвеститори, има и наших компанија које су ту виделе начин за оплодњу слободних средстава, али ту су и домаћа физичка лица", каже Гордана Достанић, директорка Београдске берзе.

Богатију понуду на берзи, колико могу, користе и домаћи инвестициони фондови. Међутим, њихов проблем је недостатак новца, јер располажу са укупно 10 милиона евра, док су пре кризе имали шест пута више. У међувремену, грађани су повлачили улоге из фондова док су акције у које су фондови уложили падале.

"Иако је у последње две године више друштава за управљање вратило лиценце него што их функционише, фондови који су тај тежак период прегурали, успели су да консолидују свој портфолио и последњих месец дана су у плусу", каже Владимир Драшковић из инвестиционог фонда "Фима".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak