Kuda ide naša prosveta

CityOfNiš 12.02.2011 20:17
Kuda ide naša prosveta


Sinoć je u sali niških gimnazija ''Stevan Sremac'' i ''Bora Stanković'' održana tribina Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije na kojoj je, pored ostalih, govorio i predsednik, Leonardo Erdelji. Na tribini, pred oko 150 prosvetnih radnika, Leonardo Erdelji je govorio o protokolu koji je predat ministru prosvete, o predlozima za izmenu Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, kao i reformama školstva koje predstoje. Odgovarajući na pitanja velikog broja prisutnih, istakao je da je veoma bitno da se čuje glas prosvetnih radnika kada se radi o promenama u obrazovanju koje nas očekuju, a to do sada nije bio slučaj nego su se promene odvijale iza leđa prosvetnih radnika kojima su nametana rešenja.

Kao najveći nedostatak Leonardo Erdelji je istakao nedostatak strategije obrazovanja, što za posledicu ima uvođenje novih predmeta bez ikakve rasprave i "lutanje" u traženju rešenja, improvizaciju u nastavnom procesu, što u normalnim državama nikako ne bi smelo da se desi.

Veliko interesovanje izazvala je i tema racionalizacije u školstvu i socijalni program za prosvetne radnike o čemu će biti reči na sastanku sa predstavnicima MMF-a 16. februara, a sastanku će prisustvovati i Leonardo Erdelji kao predstavnik prosvetnih radnika.

Bojan Minović, potpredsednik Unije sindikata prosvetnih radnika, istakao je da povećanje plata koje traže prosvetni radnici i nije povećanje, ako se uporedi sa inflacijom u protekle dve godine i projektovanom inflacijom za ovu godinu, nego samo usaglašavanje plata sa cenama.

Obraćajući se prisutnima, Bratislav Arsić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, osvrnuo se na protekle događaje i istakao da je uloga sindikalnog delovanja od izuzetnog značaja za sve prosvetne radnike, jer ih očekuju velika iskušenja i da samo organizovani mogu da se izbore za svoja prava. Takođe, on je izneo podatak da se sve više prosvetnih radnika priključuje Sindikatu prosvetnih radnika Niša, što je pokazatelj dobrog rada, ali i obaveza da se još više uradi.

Posebno treba istaći i veliku aktivnost profesora svih niških gimnazija i njihovu ogorčenost. Na tribini su istakli da ne postoje nikakvi standardi u obrazovanju, da je predlog reforme gimnazija urađen bez javne rasprave i da nisu zadovoljni radom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Na kraju treba reći da će sve škole u Srbiji, članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, od ponedeljka držati čas u trajanju od 30 minuta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak