Država prodaje 31 odsto akcija Telekoma

Studio B 03.02.2011 22:48
Država prodaje 31 odsto akcija Telekoma


Vlada Srbije će prodati 31 odsto akcija Telekoma od ukupno 58,5 odsto akcija koje država ima u tom preduzeću, rečeno je danas agenciji Beta u vladi.Odluka je doneta posle zvaničnog obaveštenje grčke kompanije OTE da želi da proda svoj udeo od 20 odsto akcija u Telekomu.  

Bord direktora OTE-a je 26. januara odlučio da u postupku prodaje većinskog udela u Telekomu proda svoje vlasništvo u toj kompaniji po minimalnoj ceni koju je utvrdila Vlada Srbije.   

Vlada Srbije je odredila da minimalna početna cena za prodaju 51 odsto akcija Telekoma bude 1,4 milijarde evra.

Država Srbija u Telekomu ima vlasništvo od 58,5 odsto, OTE je vlasnik 20 odsto akcija, građanima je besplatno podeljeno 15 odsto, a bivšim i sadašnjim radnicima 6,5 odsto.

Ako prodaja Telekoma bude uspešna, državi će u vlasništvu ostati 27,5 odsto akcija tog preduzeća, a za prodaju paketa od 31 odsto akcija po minimalnoj ceni prihod republičkog budžeta će biti 840 miliona evra.  

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu većinskog paketa Telekoma ističe 21. marta.

Za kupovinu Telekoma zainteresovane su kompanije Dojče telekom , Frans telekom, Telekom Austrija, Amerika mobil , Veder investments i Turksel i Vimpelkom.

Ako stigne više ponuda, biće organizovana aukcija pred TV kamerama, a novi većinski vlasnik Telekoma biće kompanija koja ponudi najvišu cenu.   U slučaju da stigne samo jedna ponuda, biće vođeni direktni pregovori s tom kompanijom.   

Ceo posao oko prodaje akcija Telekoma Srbija trebalo bi da bude završen do kraja leta, jer je najmanje od četiri do pet meseci potrebno da budući kupac obezbedi svu potrebnu dokumentaciju i dozvole i da uplati novac.  

Kompanija Telekom Srbije imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i bila kompanija s najvećom neto dobiti na srpskom tržištu.  

U vlasništvu Telekoma su i telekomunikacione kompanije Mtel u Crnoj Gori i Telekom Srpske u Bosni i Hercegovini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak