Glup, gluplji, dobrodošli na Fejsbuk!

S media 02.02.2011 12:46
Glup, gluplji, dobrodošli na Fejsbuk!


Trenutno najpopularnija socijalna mreža na svetu, Fejsbuk, možda pokazuje genijalnost osobe koja ju je smislila, ali kada su u pitanju svi ostali stvar je malo komplikovanija. Najnovija istraživanja kažu da osoba koja na Fejsbuku provodi veći deo dana, ima dobre izglede da u vrlo kratkom vremenskom periodu „zaglupi“.S media portal istražuje da li i koliko dugo korišćenje „Fejsa“ može od normalne osobe da napravi glupaka i nedruštvenu personu.

Sa Instituta za tehnologiju Masačusetsa stiže vest da Fejsbuk (Facebook), i ako društvena mreža, ustvari otuđuje ljude, zaglupljuje ih, čini manje humanim i izolovanim.

Opasnost se ogleda u činjenici da smo na pragu 21.veka vrlo blizu pojavi bolesti pod nazivom „moderno ludilo“, a da toga najverovatnije nismo ni svesni.

Psiholog Radmila Pajić
kaže za S media portal da se internet godinama zloupotrebljava, poput alkohola ili droge, a da ćemo posledice toga osećati tek u nadolazećim godinama.

-Fejsbuk je vrlo popularan. U radu sa tinejdžerima, pa i sa mlađom populacijom, gotovo da ne poznajem osobu koja nema profil. Naravno, da profil na ovoj društvenoj mreži imaju i starije osobe, ali je bitno razlikovati zašto ga je neko „otvorio“, kako i koliko ga koristi-započinje priču psiholog.

Ona kaže da mladi, koji bi tek trebalo da grade društvene kontakte, da ih šire i granaju, kontaktiraju većinom preko Fejsa, šturim izrazima, ne izlazeći iz svojih domova.
-Ne može se sa nekim graditi međuljudski odnos putem „c h a t“ tehnologije. Ne može satima da se sedi ispred ekrana i da se obilaze tuđi profili kako bi se videlo šta neko drugi radi ili kako izgleda na fotografijama. Postavljanje tako popularnih statusa, koji iskazuju nečije raspoloženje ili mišljenje, takođe su vrsta otuđenja, nemogućnosti da uživo podelimo misli sa nekim. Brzina i tempo današnjice zaista jesu za mnoge ljude veliki problem, ali mladi ne bi trebalo da grade svoja poznanstva i životne prijatelje putem Fejsbuka-zaključuje Pajić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak