Više od 900 miliona korisnika "Internet Explorera" ugroženo zbog sigurnosnog propusta

Blic 01.02.2011 11:53
Više od 900 miliona korisnika "Internet Explorera" ugroženo zbog sigurnosnog propusta


Kompanija "Microsoft" je u petak izdala saopštenje u kojem sve korisnike "Internet Explorera" upozorava da je njihova bezbednost na internetu ugrožena budući da je u "Windowsu" pronađen sigurnosni "bag" koji hakeri mogu da iskoriste da ukradu lične podatke i potpuno preuzmu kompjutere korisnika!Situacija je toliko kritična da su u opasnosti svi korisnici "Internet Explorera" a problem se odnosi na to kako ovaj pretraživač postupa sa određenim veb stranicama. Kako se navodi, drugi pretraživači kao što su "Firefox", "Google Chrome" i "Safari" nisu ugroženi, a "Microsoft" je naknadno saopštio da bag nalazi u "Windowsu", verovatno zato da se korisnici ne bi masovno sa "Explorera" prebacili na druge pretraživače.

 

To znači da su u opasnosti korisnici svih "Microsoftovih" operativnih sistema - Windows XP (SP3), Windows Vista, Windows 7, Windows Server 2003 i Windows Server 2008 (R2).

 

Osnovni problem leži u činjenici da "Internet Explorer" za razliku od ostalih pretraživača podržava MHTML fajlove a "Microsoft" navodi da do sada nisu uspeli da uklone maliciozni bag već su pozvali svoje korisnike da instaliraju sigurnosni fiks koji samo blokira bag.

 

- Koliko je propust opasan možemo ilustrovati sledećim primerom: napadač može iskoristiti HTML link koji u sebi sadrži "okidač" malicioznog softvera. Kada korisnik klikne na taj link i taj program je aktivan sve dok je uključen "Internet Explorer". Tokom tog vremena on može da prikupi vaše lične podatke, e-mail adrese, pa čak i poremeti način kako su prikazane stranice koje otvarate - izjavila je Anđela Gan, portparol "Microsofta".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak