Akcije NIS-a će vremenom biti vrednije

Radio 021 31.01.2011 22:38
Akcije NIS-a će vremenom biti vrednije


U ugovoru o privatizaciji Naftne industrije Srbije postoji stavka prema kojoj "Gasprom" može da otkupi akcije od građana koji imaju akcije u toj firmi ako se dokopa 95% akcija ovog preduzeća. U poslednje vreme su se pojavile razne agencije koje otkupljuju od građana akcije Naftne industrije Srbije, a po kuloarima kolaju priče da se iza njih nalaze tajkuni poput Miodraga Kostića.

Kako za 021 kaže predsednik sindikata "Solidarnost", Miša Starović, radi se o tome da neko ima nameru da te akcije prikupi na jednom mestu kako bi ih kasnije prodao "Gaspromu". Prema njegovim rečima, ruska kompanija bi onda prema ugovoru mogla da svim građanima isplati akcije po aktuelnoj tržišnoj vrednosti i bili bi apsolutni vlasnici naše naftne kompanije.

"Po zakonu o privatizaciji, većinski vlasnik koji ima 95 odsto akcija, ima pravo da otkupi preostalih pet bez saglasnosti prodavca i to po aktuelnoj tržišnoj ceni", kaže ovaj sindikalac.

Ugovor o privatizaciji omogućio pljačku građana

Starović napominje da osnovni problem leži u načinu na koji je NIS privatizovan, čime su akcije ove kompanije razuđene na više miliona malih akcionara koji nisu organizovani kako bi zaštitili opšti interes.

"Pametni Rusi su napravili takav ugovor sa zna se već kim, kako bi se akcije NIS-a pustile u građanstvo. Tako da sada imamo situaciju da su akcije disperzovane na četiri miliona i osamsto hiljada ljudi koje niko ne može da udruži", kaže Starović za 021.

Ovaj sindikalac smatra da su agencije koje se bave otkupom akcija od građana u bliskoj vezi sa ruskom kompanijom i da je krajnji cilj preuzimanje svih akcija od građana po najnižoj mogućoj ceni.

"U toj situaciji se pojavljuju razni mešetari koji generišu akcije kako bi ih prodali "Gaspromu", koji bi došao do ciljanih 95 odsto i jeftino, bez saglasnosti, otkupio i onih 5 odsto", objašnjava Starović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak