Građani mogu iz Srbije da trguju na svetskim berzama

24 sata 28.01.2011 09:43
Građani mogu iz Srbije da trguju na svetskim berzama


Čini se komplikovano i teško za realizaciju, ali ako postoji volja i ako se ima viška novca, svaki građanin u Srbiji može trgovati hartijama od vrednosti na najvećim svetskim berzama... Kupovina i kasnije prodaja akcija bilo koje globalne kompanije poput "Gugla", "Tojote", "Samsunga", "Nokije"... moguća je i tehnički trošak trgovine je oko 30 evra.Trošenje para na berzi radi sticanja vlasništva nad akcijama i kasnije ostvarivanja zarade je cilj svakog učesnika, naravno moguć je i gubitak, podrazumeva obaveznog posrednika između fizičkog lica koje kupuje, i berze. Taj posrednik je broker i on kupuje ili prodaje po želji vlasnika novca odnosno akcija. Mada u Srbiji radi dosta brokerskih kuća, trenutno praktično samo „Ilirika investments“ ima sve važeće ugovore vezane za poslovanje na najvećim berzama od Amerike, preko Evrope, do Azije.
- Da bi neko postao korisnik usluge, procedura je jednostavna: potpisuje se ugovor sa brokerskom kućom, otvara se račun u nekoj od banaka u Srbiji i deponuju se određena dinarska ili devizna sredstva opredeljena za trgovanje. Naša brokerska provizija je maksimalno jedan odsto od iznosa transakcije - objašnjava Kristian Dinić, generalni menadžer “Ilirika investmentsa”.
Broker onda izlazi na bilo koju svetsku berzu i trguje u skladu sa svetskim željama. Za uspešne transakcije na berzi važno je biti dobro i pravovremeno informisan. Berze i brokeri znaju da je, recimo, ovih dana aktuelno saznanje da je južnokorejski “LG Electronics” objavio najveći neto gubitak u poslednjih sedam kvartala zbog slabe potražnje za televizorima i mobilnim telefonima. Ili da kompanija "Gugl" planira da u toku ove godine angažuje 6.200 novih radnika, što će biti najveće širenje do sada. Ipak, šta će biti kupljeno ili prodato na berzi u Njujorku ili Tokiju, odlučuje kupac odnosno prodavac, a broker to samo odradi. Naravno, postoji mogućnost i da se, recimo tako, broker ovlasti da radi samostalno za potrebe klijenta.
- Minimalna brokerska provizija inostranog brokera sa kojima mi radimo na svetskim berzama se kreće u rasponu od pet dolara za trgovanje u Americi, pet evra za berze u Evropi, pa do 60 evra za pojedina tržišta u jugoistočnoj Aziji - kaže Dinić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak