Права књига у право време

Дневник 24.01.2011 06:56
Права књига у право време


Деца која више читају, развијају вештине читања, много боље и брже читају, повећавају свој вокабулар, боље се изражавају, те брже напредују ка сложенијим текстовима
Читање књига је део културе коју деца морају да науче од малена, па је према томе и учење бирања књига врло важна вештина. До времена када постану тинејџери, деца би требала да савладају вештине доношења одлука и бирања, према одређеним смерницама које смо им дали када су били млађи. Док се у том погледу бирање књига чини врло безначајно, оно може деци помоћи у доношењу и других одлука, те суочавању с последицама тих одлука. Деца која сама одаберу књигу коју желе да прочитају, често проводе више времена читајући и прочитају више књига, било оних које добију у виду школске лектире, било оних код куће.

Истраживања су показала, што уопште није изненађујуће, да деца која више читају, развијају своје вештине читања, много боље и брже читају. Такође, читањем деца повећавају свој вокабулар, боље се изражавају и брже напредују на сложеније књиге. Али без обзира да ли код куће имате велик број књига, мало или ништа, врло је важно да деца стекну праксу у упоређивања књига.

Рангирање књига
Никако немојте мислити да сте стављајући метар књига пред дете решили проблем одабира књиге. Свако дете је различито, па ће тако нека деца нагињати књигама за које су чули, други ће књигу бирати према корицама, док ће пак нека деца хтети да прочитају књигу коју су прочитала њихова старија браћа и сестре, што може бити изнад њихових тренутних могућности. Користећи стратегију ова књига је „претешка“, „прелагана“ или „примерена“, објасните детету како д аодабере књигу која му је примерена те му покажите претешке, прелагане и примерене књиге.
Објасните му да, на пример, књига која је тренутно претешка за њега, да ће у будућности постати примерена. Претешка књига може бити она коју читају његова старија браћа и сестре, старији чланови породице или ви. Обасните детету да унутра има много речи које неће разумети или да је радња превише сложена за њега. Ако ће дете и даље инсистирати на читању управо те књиге, дозволите му јер ће тако и само схватити да му је штиво тешко и неразумљиво.. Ако је заиста та књига претешка, дете ће врло брзо изгубити интерес за њу. Предложите му да је може с времена на време поновно покушати читати и видети хоће ли постати разумљивија.
Примјерене књиге су књиге које дете разуме, те има можда једну до две речи на страници које не разуме. Прелагане књиге су оне књиге које је ваше дете већ прочитало, чију радњу разуме и зна причу од почетка до краја. Ако нисте сигурни у коју категорију бисте ставили одређену књигу, прочитајте три или четири прве странице, те их дајте детету да их прочита. Нека вам дете преприча радњу у те четири странице и избројите непознате речи. Дете приликом читања мора да разуме радњу романа, односно мора да чита с разумевањем. Ево још неколико питања које можете дати детету да одговори за књигу коју чита. Ако су одговори на питања „да“, одређену књигу можете сврстати о ове категорије.

Прелагана књига
1. Јеси ли прочитао/ла књигу више пута?
2. Разумеш ли добро причу коју читаш?
3. Можеш ли све прочитати и разумеш ли сваку реч?
4. Можеш ли разговетно да читаш?

Примерена књига
1. Јеси ли икада прочитао/ла ову књигу?
2. Разумеш ли радњу књиге?
3. Постоје ли речи на свакој страници које не разумеш?
4. Када читаш, постоје ли делови књиге које лакше читаш и делови које теже читаш?
5. Постоји ли неко ко ти може помоћи у читању књиге у случају неразумевања?

Претешка књига
1. Има ли много речи на свакој страници које не разумијеш?
2. Јеси ли збуњен/а радњом која је описана у књизи?
3. Када читаш књигу, да ли ти је неразумљива?
4. Постоји ли особа која је прочитала књигу и која ти може помоћи?

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak