Umesto papirnih, GSP uvodi pametne plastične karte

24 sata 18.01.2011 09:20
Umesto papirnih, GSP uvodi pametne plastične karte


Do kraja januara počinje postepeno uvođenje tiketinga i monitoringa u javni gradski prevoz... Prvo će se u vozila ugrađivati GPS sistem za praćenje, zatim će papirne karte biti zamenjene dugotrajnim smart kartama i na kraju će na 10 stajališta biti postavljene informativne, elektronske table.Ceo posao biće završen do kraja godine, a u sistem će biti uključena sva vozila GSP-a, privatni prevoznici, vozila „Laste” i „BG voz”.
Satelitsko praćenje trebalo bi da poveća pouzdanost prevoza. Svi podaci će se skupljati u Kontrolnom centru (u Ulici 27. marta), sa kojim će vozila imati stalnu komunikaciju. Modernizacija prevoza podrazumeva i jednostavniju prodaju, ali i bolju naplatu karata. Od 2012. imaćemo tri vrste karata (vidi okvir), a poništavaće ih novi automati sa razdaljine od oko desetak centimetara.
Ceo posao, vredan 12 miliona evra, poveren je konzorcijumu na čijem je čelu kompanija „Kent Kart” iz Istanbula. Rok za ugradnju opreme i softvera je 15 meseci, a konzorcijumu će ići 8,53 odsto prihoda od mesečne prodaje karata.

Vrste karata
1.  Beskontaktne personalizovane plastične smart karte (povlastice)
- Sadrži podatke o vlasniku i vrsti pretplate (studenti, zaposleni...). Dopunjavaće se jednom mesečno na više od 800 mesta u gradu ili putem interneta.
2.  Beskontaktne nepersonalizovane plastične smart karte (“elektronski novčanik”)
- Ne glasi na ime nego služi za određeni broj vožnji za određeni novčani iznos. Kad se potroši, iznos se dopunjava.
3.  Beskontaktne papirne smart karte
- Namenjene su povremenim korisnicima i turistima za određeni period (npr. dnevne).

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak