Rok za ponude za prodaju Telekoma produžen do 31. marta

SrbijaNet 16.01.2011 11:58
Rok za ponude za prodaju Telekoma produžen do 31. marta


Radna grupa Ministarastva finansija za privatizaciju dela od 51 odsto kapitala Telekoma "Srbija" produžila je rok za dostavljanje obavezujućih ponuda sa 21. februara do 31. marta 2011. godine, rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Rok je produžen da bi se Frans Telekomu i Dojče Telekomu, ali i ostalim učesnicima dalo dovoljno vremena da prouče tendersku dokumentaciju, kako bi dali što kvalitetnije ponude za privatizaciju dela kapitala Telekoma "Srbija", objašnjeno je u Ministarstvu finansija.

Vlada Srbije, na sednici od 24. decembra 2010. godine, usvojila je zaključak kojim je utvrdjena minimalna početna cena za prodaju 51 odsto kapitala Telekoma "Srbija", u vrednosti od 1,4 milijarde evra, rečeno je tada Tanjugu u kabinetu premijera Mirka Cvetkovića.

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da, u saradnji sa Radnom grupom za sprovodjenje tendera za prodaju dela Telekoma "Srbija" da obavesti o početnoj ceni sve učesnike na tenderu za privatizaciju dela te srpske kompanije.

Tendersku dokumentaciju do sada je otkupilo sedam kompanija: Dojče Telekom, Frans Telekom, Telekom Austrija, Amerika movil, Veder investments , Turksel i Vimpelkom.

Tender za prodaju dela Telekoma "Srbija" raspisan je 20. oktobra prošle godine, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio je 21. februar 2011, koji je sada produžen do kraja marta. 

Po isteku roka, Vlada Srbije trebalo bi da zakaže javnu aukciju pred televizijskim kamerama, kao i kada se prodavala kompanija "Mobi 63" (bivši Mobtel) u julu 2006. 

Kompanija "Mobi 63" prodata je na javnoj aukciji za 1,513 milijardi evra norveškom Telenoru, jer je Telekom Austrija odustao i to je do sada najveća direktna strana investicija u Srbiji.

Telekom je jedini operater fiksne telefonije u Srbiji, a licencu su u medjuvramenu dobili Orion Telekom i Telenor, koji bi početkom ove godine trebalo da počnu da pružaju usluge.

Prema kompanijskim podacima, Telekom "Srbija" je 2009. godine imao oko 3,2 miliona korisnika fiksne telefonije, dok je na tržištu mobilne telefonije zauzimao 60 odsto sa oko 5,9 miliona korisnika.  Telekom "Srbija" poseduje i telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Republici Srpskoj, a cela Telekom "Srbija" grupa imala je 2009. godine ukupno 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije i 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije, kao i oko 485.000 korisnika Interneta.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak