Kikinda: Opština ne zatvara dvojezičnu školu

Blic 04.01.2011 23:00
Kikinda: Opština ne zatvara dvojezičnu školu


Potpisivanje peticije protiv zatvaranja OŠ „Feješ Klara“ u Kikindi bilo je nepotrebno, jer su predstavnici opštinske vlasti potvrdili da će sve učiniti da škola nastavi da radi. Posle nezvaničnih vesti da će dvojezična škola biti zatvorena, ili spojena sa OŠ “Vuk Karadžić”, Savet roditelja i zaposleni u školi organizovali su veliku akciju. Peticiju protiv zatvaranja škole potpisalo je 4.867 roditelja, bivših đaka i prijatelja ove obrazovne ustanove.Pomoćnica predsednika opštine Kikinda Gordana Bulatović saopštila je da lokalna vlast nema nameru da zatvara školu, a najavila je i gradnju nove. Bulatovićeva ne zna zašto je peticija potpisivana, jer nije postojala nijedna zvanična informacija o zatvaranju OŠ „Feješ Klara“. Tačno je da mogu biti ukinuta neka radna mesta, ali o tome odlučuje Ministarstvo prosvete, koje će na osnovu broja učenika školama uplaćivati novac u fond za plate.

 

- Lokalna samouprava je dužna da na osnovu uredbe Vlade Srbije i zahteva Ministarstva prosvete izradi elaborat o mreži osnovnih i srednjih škola, sa podacima o broju stanovnika, školskih objekata, učenika, nastavnog osoblja, opremljenosti, broju učionica, prosečnom broju učenika u odeljenjima. Elaborat će biti završen do proleća i o njemu će se izjasniti Opštinsko veće. Potom će biti upućen Ministarstvu prosvete koje će dati konačnu ocenu, a lokalna samouprava će preduzeti sve da sačuva sve škole. Prema najnovijim podacima, broj učenika u kikindskoj opštini u narednih desetak godina neće se smanjivati, što je dobro za opstanak škola – rekla je Bulatovićeva.

 

Obe škole imaju manje od minimalnih 400 učenika i udaljene su manje od dva kilometra jedna od druge, što je bio osnov za uznemirenje roditelja.

 

Čini se da je bojazan da će broj škola biti smanjen proizašla je i iz najave Ministarstva prosvete da će prosvetne ustanove plate za nastavni kadar dobijati na osnovu broja učenika. Kako će se to odraziti na škole u pojedinim opštinama, još se ne zna, ali opština Kikinda će ove godine obezbeđivati novac za održavanje škola. Za gradnju nove škole novac bi trebalo da obezbede pokrajina i država.

 

-Lokacija za novu školu je plac pored vrtića „Kolibri“ u bivšoj Drugoj mesnoj zajednici. Potrebne su nam funkcionalne škole u kojima će učenici nastavu pohađati u savremenim kabinetima, jer kreda i tabla nisu dovoljni za obrazovanje u 21. veku - rekla je Bulatovićeva.

 

I predsednik kikindske opštine Ilija Vojinović, kaže da su glasine o zatvaranju škola neosnovane, te da roditelji ne bi trebalo da strahuju prilikom upisa dece u prvi razred.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak