Država prodaje Komercijalnu banku!

Vesti 04.01.2011 10:48
Država prodaje Komercijalnu banku!


Vlada Srbije moraće da do kraja 2012. godine završi dokapitalizaciju Komercijalne banke i potom je proda, piše današnji "Press". Prodaja najjače domaće banke sa državnim vlasništvom uslov je koji je Vladi postavio MMF. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi to bio katastrofalan potez, posle kojeg bi bankarsko tržište i monetarnu politiku u Srbiji potpuno kontrolisale isključivo strane banke.Izlazak države iz vlasništva u srpskim bankama Vlada je potvrdila u "pismu o namerama" koje je nedavno upućeno MMF-u. Država bi tako do 2015. godine, uz Komercijalnu, trebalo da proda vlasništvo i u svim ostalim bankama.


Zainteresovanost za Komercijalnu banku, kao jednu od najuspešnijih i najjačih na srpskom tržištu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokazala je 2006. godine, kada je dokapitalizacijom za 70 miliona evra otkupila 25 odsto akcija. Država je zadržala najveći deo vlasništva (42,59 odsto), a ostalo drže manji akcionari.

 

Vlasti u Srbiji i EBRD su posle toga usaglasili biznis plan Komercijalne banke, kojim je predviđena dalja dokapitalizacija banke u iznosu od 100 miliona evra, u toku 2007. godine. Ipak, iz državnog budžeta je u januaru 2008. godine izdvojeno samo 48 miliona evra u ove namene zbog "budžetskih ograničenja".

Uslov EBRD-a za ulaganje bio je i da se u posao uključi još najmanje jedan investitor. Zainteresovanost za zajedničko ulaganje sa EBRD-om potvrđena je od međunarodnih finansijskih institucija IFC, DEG i "Svedfund internacional". Vlada Srbije je u martu 2009. godine započela pregovore o dokapitalizaciji Komercijalne banke sa sva četiri potencijalna investitora. 

 

U decembru 2009. godine ministarka finansija Diana Dragutinović potpisala je ugovor o dokapitalizaciji Komercijalne banke u iznosu od 120 miliona evra. Četiri međunarodne bankarske institucije postale su vlasnici 479.819 preferencijalnih akcija, koje se već 1. januara 2013. godine mogu pretvoriti u obične akcije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak