Studenti bez šanse da nauče strane jezike na fakultetima

24 sata 14.12.2010 15:30
Studenti bez šanse da nauče strane jezike na fakultetima


Novosadski univerzitet, iako jedan od vodećih u zemlji, ne može se pohvaliti izborom jezika koje nudi svojim studentima... Najčešće je u ponudi engleski, retko nemački i francuski, a dešava se da na nekim fakultetima studenti uopšte nemaju opciju da uče strani jezik.Nastavnim planom i programom na Prirodno-matematičkom fakultetu predviđeno je učenje engleskog i nemačkog jezika u okviru osnovnih studija, dok master studenti mogu da biraju jedan od dva ponuđena jezika za koje vlada najveće interesovanje.
- Ove godine studenti na master studijama slušaju francuski i španski jezik, ali budući da studentima ostavljamo na volju koji jezik u toku master studija žele da slušaju, moguće je da će naredne godine to biti drugi jezici. Jezici su jednosemestralni predmeti, a predavači su profesori koji predavanja prilagođavaju terminologiji koja je potrebna određenom profilu - kaže za „24 sata” Saška Rakić, PR PMF.
Slična je situacija i na Fakultetu tehničkih nauka, gde studenti imaju mogućnost da biraju između engleskog i nemačkog. Ipak, velika razlika je u tome što jezik za koji su se opredelili na početku studija uče sve četiri godine.
- Jeste da su za sada kod nas zastupljena samo ova dva jezika, ali mi dosta pažnje pridajemo tome da studenti savladaju stručnu terminologiju, koja im je, svakako, neophodna i ako ostanu da rade u zemlji, ali im je još važnija ukoliko odu u inostranstvo. Pored toga, oni studenti koji izaberu da uče engleski mogu kroz posebne programe koje imamo da fakultativno uče i nemački - objašnjava za naš list Aleksandra Gak, PR FTN.
Na Tehnološkom fakultetu studenti uče samo engleski jezik, koji polažu kao redovan ispit, i to u prvom semestru. Kako za „24 sata” objašnjava PR tog fakulteta Damjan Tomanek, sigurno da to jeste problem za studente, pogotovo kada se susretnu sa stručnom literaturom.
- Problem je najčešće u tome što mali broj profesora ima dovoljno znanja i nisu dovoljno obučeni da bi mogli da nauče studente stručnim terminima. Zbog toga i mi smo često u problemu kada treba da prevodimo naš nastavni plan na engleski jezik - priča Tomanek.

Na raspolaganju jedan ili nijedan strani jezik
TUŽNO - Studenti su prilično kivni zato što ne mogu na fakultetu dovoljno da nauče engleski ili neki drugi jezik. Zbog toga troše pare na privatne časove ili idu u škole stranih jezika za šta, pored vremena, izdvajaju od 1.500 do 3.000 dinara mesečno u zavisnosti od nivoa učenja. Poražavajuća je i činjenica da se na Pravnom fakultetu uopšte ne pruža mogućnost studentima da izučavaju bilo koji strani jezik. Opravdanje koje većina fakulteta najčešće navodi jeste nedostatak novca, ali i komplikacije oko menjanja nastavnog plana.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak