Savet za borbu protiv korupcije hoće da se objavi dokumentacija o Telekomu

Biznis 08.12.2010 09:58
Savet za borbu protiv korupcije hoće da se objavi dokumentacija o Telekomu


Savet za borbu protiv korupcije zatražio je od predsednika Srbije Borisa Tadića da utiče na Vladu da objavi dokumentaciju iz koje bi se videlo da li je na prodaju ponuđena infrastruktura Telekoma Srbija"Očekujemo da ćete svojim autoritetom uticati na Vladu Srbije da građanima objasni šta je tačno u prometu u postupku prodaje državnog paketa akcija Telekoma Srbija i da li Vlada namerava da proda i nacionalni resurs", rekli su u Savetu.
Savet je dva puta tražio od Vlade da objavi obrazloženu odluku o prodaji većinskog paketa akcija Telekoma, ali nije dobio odgovor.
"Posebno zabrinjava činjenica da su bez odgovora ostali i ozbiljni argumenti protiv prodaje Telekoma, koje već mesecima ističe stručna javnost i čije su detaljne analize više puta dostavljene i Vama i Vladi Srbije", ističe Savet.
Za odgovor o važnim podacima iz dokumentacije o planiranoj prodaji Telekoma ostala je uskraćena, kako se dodaje, i grupa od 103 stručnjaka iz dijaspore, među kojima je najviše elektroinženjera i dvadesetak profesora na američkim i kanadskim univerzitetima.
"Stručnjaču su predočili iskustva Nemačke, Francuske, Belgije, Švedske, Finske, Norveške, Švajcarske i Slovenije, koja pokazuju da je moguće zadržati dominantno vlasništvo u svojim telekomunikacionim preduzećima i istovremeno od njih stvoriti moćne i tržišno orijentisane kompanije", ukazao je Savet za borbu protiv korupcije.
Savet je u dopisima Vladi ukazivao na netransparentnost postupka prodaje Telekoma i moguće nezakonitosti, navodeći da iz dosadašnjeg postupka nije jasno šta je predmet prodaje, odnosno da li Vlada prodajom 51 odsto akcija Telekoma prodaje i telekomunikacionu infrastrukturu.
"Smatramo da je neprihvatljivo da ministar za telekomunikacije izjavljuje da ne zna da li se infrastruktura Telekoma prodaje zauvek ili kao pravo korišćenja", naveo je Savet i dodao da prema zakonima Srbije nije dozvoljena prodaja nacionalih resursa.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak