Tehničke inovacije u mehanizmima i sistemima kuhinjskih elemenata

Kuhinje-kupaonice online 17.01.2008 16:25
Tehničke inovacije u mehanizmima i sistemima kuhinjskih elemenata


Čovjek, prostor i kuhinja moraju činiti jedinstvenu cjelinu. Pri planiranju osim izbora fronti, boja, radnih površina i ručki, odlučujuću ulogu ima ergonomija i arhitektonske mogućnosti prostora. Stoga je projektiranje kuhinja, bez obzira na pregršt dostupnih inovativnih mehanizama, uvijek najbolje ostvariti uz pomoć stručnjaka.Dobra organizacija čini pola posla. Ono što pri tome može nadasve može pomoći su čvrsti ladičari s pretincima i osmišljenim unutrašnjim rasporedom. Kod otvaranja ili izvlačenja cjelokupan sadržaj trebao bi se nalaziti u vidokrugu tako da se lako i neometano možete poslužiti njegovim sadržajem. Za red i preglednost unutrašnjosti ladičara brinu se pregrade i funkcionalan mehanizam izvlačenja.
Mjesto se može pronaći u svakom kutku. Visinu ladica odredit će broj tanjura i veličina lonaca te namjena (recimo kante za raspored otpadaka). Za svaku namirnicu ili kuhinjsku potrepštinu postoje različiti modeli izvlačnih ladica i pretinaca.
Nepisano je pravilo da najniže ladice služe za pospremanje težih predmeta kao što su lonci ili sanduci s pićem. Idealno mjesto za spremanje sredstava za pranje i čišćenje je izvlačna ladica direktno ispod sudopera.  Iako se mnoge tehničke inovacije lako previde njihov učinak vidljiv je iz dana u dan.
Primjer za to su moderni mehanizmi zatvaranja i otvaranja. Svejedno radi li se o ladicama koje se tiho i korak po korak vračaju u početni položaj ili o vratašcima koja se bešumno zatvaraju, kada kupujete novu kuhinju, trebali bi dovoljno pažnje posvetiti i ovakvim sitnim detaljima. Na primjer, mehanizam Aventos HK (Schachermayer) omogućava zaustavljanje fronte u željenom položaju s ručkom uvijek na dohvat ruke.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak