Naši prvaci najopterećeniji u Evropi

Radio 021 16.11.2010 06:12
Naši prvaci najopterećeniji u Evropi


Kriza u praćenju nastave nastupa oko trećeg časa u prepodnevnoj i oko drugog u poslepodnevnoj smeni.


Stručnjaci ističu da je bitna ravnomerna zastupljenost predmeta po težini u rasporedu časova, kako bi najmlađi đaci uspeli da održe koncentraciju.

Po rečima Mirjane Ilić, sekretara Saveza učitelja Srbije i člana Nacionalnog prosvetnog saveta, učenici mlađih razreda bi bili manje opterećeni dužinom vremena koje provedu u školi i brojem časova u toku dana ako bi se nastavni sadržaji integrisali i radili kao tematske celine, prenose Večerenje novosti.

Naši prvaci imaju godišnji fond od 756 časova, koji su raspoređeni u 19 radnih nedelja. Svakog dana u rasporedu je srpski i matematika, na kraju godine to iznosi po 180 časova iz svakog od ovih predmeta. Časove fizičkog imaju tri puta nedeljno, stranog jezika dva puta, koliko i sveta oko nas.

"Naravno da im je teško da održe punu pažnju na svim časovima", kaže Zdenka Rajković, učiteljica u OŠ "Vuk Karadžić" u Novom Sadu.

"U prepodnevnoj smeni prva tri časa imaju punu koncentraciju, dok posle podne ona "traje" do drugog časa. Ako učenici idu u dnevni boravak, pažnja počinje da popušta i ranije, jer su u školi od sedam ujutru", dodaje Rajkovićeva.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak