Savremeni azil za pse gotov do sredine 2012.

24 sata 08.11.2010 07:27
Savremeni azil za pse gotov do sredine 2012.


Dobra volja gradskih čelnika i mnogih aktivista za zaštitu životinja, koji su se zdušno borili poslednjih godina za izgradnju azila za smeštaj malih životinja prvenstveno pasa lutalica, konačno je urodila plodom, jer su se u Novom Sadu najzad stvorili i pravni uslovi za izgradnju ovog objekta.
Izgradnja azila, koji će posle višegodišnjeg čekanja na zakonski, ali i mnogo humaniji način rešiti problem smeštaja pasa lutalica, mogla bi da počne već na proleće. Kako je objasnila gradski javni pravobranilac Lidija Jaramaz Lisica, ministarstvo poljoprivrede ustupilo je gradu parcelu veličine jednog hektara, nedaleko od rafinerije u Radnoj zoni Sever IV.
- Ministarstvo je odlučilo da ustupi zemljište gradu, međutim, kako bi se to uradilo, potrebno je platiti naknadu za prevođenje zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko i Direkciji za imovinu predočiti potrebna dokumentija i odluke – kaže Lidija Jaramaz Lisica.
Budući da su odbornici Skupštine grada dali saglasnost da se pokrene taj postupak, ostalo je samo da se obezbedi novac i da se počne sa izgradnjom. Predsednica gradske Komisije za gradnju azila Jelena Tinska očekuje da će novac iz budžeta (oko 400.000 evra) biti obezbeđen jer, kako kaže, grad i ovako svake godine izdavaja mnogo novca za rad “Čistoće” i plaćanje naknade građanima koje su ujeli psi.
Tinska ističe da je projekat za azil odavno urađen, tako da sada više nema prepreka za početak njegove izgradnje pošto je i prostor obezbeđen. Projekat je urađen prema najvišim svetskim standardima, po takozvanom “Delta sistemu”. Biće izgrađen iz više delova od po 150 kvadratnih metara, ograđen po više puta, sa piramidalnim kućicama od specijalnih materijala koji se lako čiste, a u njima će živeti po nekoliko pasa koji se slažu. Imaće deo za istrčavanje, drveće, česme, a predviđena je izgradnja i malog jezera.
U sklopu prihvatilišta biće i veterinarske stanice u kojima će građani moći da čipuju i sterilišu svoje ljubimce.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak