Kineski na karlovački način

24 sata 03.11.2010 08:07
Kineski na karlovački način


Najstarija gimnazija u Srbiji, filološka Karlovačka gimnazija, od ove jeseni upisala je učenike na novi smer za kineski jezik. Na srpskom tržištu rada trenutno nema prevelikog interesovanja za stručnjake u ovoj oblasti, ali privredna saradnja sa Kinom u budućnosti otvara vrata budućim diplomcima za atraktivno zapošljavanje u zemlji i inostranstvu.
Direktor Karlovačke gimnazije Rade Zejak kaže za “24 sata” da je školovanje đaka za kineski jezik apsolutno opravdano. On je istakao da se kineski jezik trenutno izučava samo na Beogradskom univerzitetu, ali da možda u budućnosti bude interesovanja za ovakav smer i u Novom Sadu.
- Bez fakulteta nema ni validne diplome, što znači da naši učenici svakako u perspektivi treba da nastave da studiraju jezik. Imamo odličnu saradnju sa Filozofskim fakultetom, ali se ništa ne sme raditi ad hok. Ne isključujemo mogućnost da će na Novosadskom univerzitetu u perspektivi prepoznati ovaj smer kao interesantan i važan, tim pre što se ide ka intenzivnijoj saradnji sa Kinom - navodi Zejak.
Časove kineskog jezika pohađa ukupno 13 učenika prvog razreda i oni su prva generacija kojoj je omogućeno da uči ovaj jezik.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak