UN obeležavaju 65 godina postojanja

RTV 24.10.2010 12:04
UN obeležavaju 65 godina postojanja


Ujedinjene nacije, koje danas obeležavaju 65 godina od nastanka i sada imaju 192 države članice, iskoristile su tu priliku da potvrde privrženost principima unapređenja mira, razvoja i ljudskih prava, na kojima svetska organizacija i počiva.
Dan UN obeležava se svake godine 24. oktobra, kada je Povelja UN stupila na snagu.

Prema rečima generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, taj dan je prilika za ponovnu potvrdu univerzalnih vrednosti tolerancije, uzajamnog poštovanja i ljudskog dostojanstva, kao i napretka koji je zajednički načinjen na planu obrazovanja, očekivanog trajanja života, širenja tehnologije i unapređenja demokratije i vladavine zakona.

"Ali pre svega to je dan na koji možemo da se rešimo da učinimo više, više na zaštiti delova sveta zahvaćenih ratnim sukobima, na borbi protiv promena klime i izbegavanju nuklearnih katastrofa, više na širenju mogućnosti za žene i borbi protiv nepravde i nekažnjenosti", istakao je Ban.

Osnivači UN države pobednice u Drugom svetskom ratu

UN su osnovale države pobednice u Drugom svetskom ratu. Kao takve i sa proklamovanim ciljevima održanja mira i bezbednosti, razvoja ljudskih prava i unapređenja socijalnog i ekonomskog razvoja, UN su predstavljale odgovor na očekivanja sveta koji je tek izašao iz najrazornijeg sukoba u istoriji čovečanstva.

Istovremeno, želela se istaći distanca prema njihovom prethodniku, Društvu naroda, koje nije uspelo da spreči izbijanje Drugog svetskog rata.

Koliko je namera da se spreči ponavljanje tog užasnog kolektivnog iskustva bila u korenu ideje o osnivanju UN, govori između ostalog i činjenica da tada, i još neko vreme, u njihove redove nisu mogle da uđu zemlje poražene u Drugom svetskom ratu.

UN su svojom prvobitnom organizacijom i sastavom predstavljale odraz posleratnog ustrojstva sveta: među prvobitnim članicama (ukupno 51) nije bilo mesta za zemlje poražene u ratu, kolonije su vraćene svojim gospodarima, a formiran je Savet bezbednosti čijih je pet stalnih članica dobilo pravo veta.

Rezolucije Saveta bezbednosti UN jedine se smatraju obavezujućim za članice organizacije, za razliku od odluka Generalne skupštine UN koje imaju karakter preporuke.

Istovremeno, dinamičan razvoj sveta posle 1945. godine zahtevao je neprekidno nove pristupe i odgovore, tako da se može reći da evolucija UN odražava evoluciju modernog sveta.Ona je počela ubrzo po osnivanju UN.

SB zatvoreni klub nukelarnih država , zahtevi za reformu

Danas je broj članica UN dostigao 192.

Ne prestaju, međutim, zahtevi za reformu organizacije, pri čemu se najčešće upire prstom u Savet bezbednosti, na koji se pre svega gleda kao na zatvoreni klub nukelarnih država.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak