Италијани продају ДДОР „Нови Сад”

Дневник 27.09.2010 23:58
Италијани продају ДДОР „Нови Сад”


ДДОР “Нови Сад” могао би ускоро добити новог власника. Глобална финансијска криза веома је погодила тржиште осигурања, а у проблемима се нашла и италијанска кућа “Фондијарија”.Излаз из тешкоћа тражи се у продаји компанија, па и овдашње осигуравајуће куће. Као најозбиљнији купац донедавно се помињала француска компанија “Аксе”, али они више нису кандидат. Колико се зна, Италијани су од њих тражили да плате нешто мање од онога што су дали за нашу компанију. Међутим, и сума “нешто мања” од 220 милиона била је превише за менаџмент “Аксе”.
О имену следећег кандидата нема још ни спекулација. Зашто се баш продаје ДДОР? Остале компаније из састава “Фондијарије” забележиле су половином ове године губитак од три стотине милиона евра. Италијански систем мора то да покрије па продаје шта се може. О томе како би се ствари даље могле развијати познати економски стручњак др Борис Маровић, који је годинама и радио као руководилац у ДДОР-у, каже:
– Ово није баш погодно време за продају у области осигурања и ако се “Фондијарија” одлучила за то, мора да је проблем поприличан – сматра наш саговорник. – Највећа европска осигуравајућа кућа “Аксе” је ушла на тржиште Србије тако што је купила животно осигурање “Креди агрикол”, а колико знам, затражили су и лиценцу за неживотна осигурања у Србији. За њих је то очигледно био рационалнији улазак на наше тржиште од куповине велике осигуравајуће комапније. Сматрам да ће се тешко било која осигуравајућа кућа сада одлучити за велику инвестицију као што је куповина ДДОР-а. Већа је вероватноћа да ће се наша компанија наћи у власништву неког од страних инвестиционих фондова. Сви они воде политику купи кад је најјефтиније, продај када је најскупље и за њих је сада право време за инвестирање.
Укупна премија осигуравајућих кућа у Србија у 2009. години износила је 53,5 милијарди динара, односно 558 милиона евра, и 2,6 посто је већа него претходне године.
Како је објавила је Народна банка Србије, у Србији послује 26 друштава за осигурање, од којих се 21 бави пословима осигурања, четири само реосигурањем, док се осигурањем и реосигурањем бави једно друштво. Осигуравајуће куће имале су 11.142 запослених, што је 4,9 одсто мање него у 2008. години. У страном власништву је 19 осигуравача, а у домаћем седам.
ДДОР “Нови Сад” је лане по укупној премији осигурања био друга најзначајнија и најјача осигуравајуча кућа у Србији. Такође, два највећа осигуравајућа друштва у Србији рангирала су се на листи 50 најуспешнијих из области осигурања у Централној Европи, и то “Дунав осигурање” на 46. месту, а ДДОР “Нови Сад” на 50. На прва два места су компаније из Пољске и Чешке.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak