Turci uzimaju Jat, državi ostaju dugovi

Press 25.09.2010 12:14
Turci uzimaju Jat, državi ostaju dugovi


Turci preuzimaju pilote i osoblje Jata, u novu firmu „Er Srbija" unose deset novih aviona. Država će morati da vraća milionske dugove!Ministar Sulejman Ugljanin potvrdio je juče da će „Turkiš erlajns" sa Vladom Srbije formirati novu aviokompaniju koja će biti naslednik „Jat ervejza"! On kaže da su pregovori u završnoj fazi i da će se konkretni detalji znati u sledeća dva meseca.

Ugljanin je tako potvrdio pisanje Pressa od pre nekoliko meseci, kada smo najavili da će Turci u novi „Jat" uneti avione, a uzeti deo letačkog osoblja i „zdrav" deo kompanije, dok će državi ostati milionski dugovi! Kako nezvanično saznajemo, nova kompanija zvaće se „Er Srbija". Turci daju 10 novih aviona, a zadržaće dve „Jatove" letelice, dok ulaganja u novcu neće biti.

Dobre reference

- Ključna kompanija za privatizaciju „Jat ervejza" je „Turkiš erlajns". „Jat" ima dobre reference, objekte, stručnjake za održavanje aviona i pilote. Strategija Vlade Srbije predviđa da se iz „Jata" uzme sve što je zdravo i da to bude ulog Srbije u novu kompaniju. „Turkiš erlajns" je najperspektivnija aviokompanija u svetu, jer povećava broj aviona i letova, dok ih sve druge smanjuju - rekao je juče ministar bez portfelja i kopredsednik mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju sa Turskom Sulejman Ugljanin.

On je dodao i da su turski investitori pored „Jata" veoma zainteresovani i za ulaganje u Fabriku stakla Pančevo.

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković ističe za Press da će konsultant za osnivanje nove aviokompanije biti izabran krajem oktobra i imaće rok od godinu dana da završi posao.

- Ta novoosnovana kompanija će od „Jat ervejza" preuzeti ulogu nacionalnog avioprevoznika. Vlada je donela odluku da se proda većinski paket, a koliko će tačno biti deo države zavisiće od toga ko će se prijaviti na tenderu za strateško partnerstvo sa našom aviokompanijom - kaže Miljković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak