Tržište stagnira, NIS i dalje u centru pažnje

Politika 20.09.2010 19:21
Tržište stagnira, NIS i dalje u centru pažnje


Protekla sedmica donela je oporavak prometa ali i stagnaciju većine likvidnih hartija te su glavni indeksi zabeležili tek neznatan rast vrednosti. Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 4,06 miliona evra što je rast od čak 78 procenata u odnosu na prethodnih pet dana trgovanja. Indeks najlikvidnijih akcija, Beleks 15, porastao je 0,7 odstookončavši sedmicu na nivou od 623,3 poena.

Najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije koja je beležila pojačanu tražnju kako se nedelja primicala kraju. Ova akcija okončala je trgovanje u petak na nivou od 455 dinara dok je ukupna realizacija tokom sedmice iznosila 102,8 miliona dinara. Četiri od pet trgovačkih dana akcije NIS-a su beležile pozitivan trend i ovo je prva sedmica u kojoj su ove hartije zabeležile minimalan ali ipak rast vrednosti. Posleprošlonedeljnog primetnog ustezanja, portfeljni ulagači su pojačali tražnju za ovom hartijom a među kupcima pojavili su se i pojedini domaći penzioni fondovi. Od ostalih akcija iz realnog sektora najprometniji je bio beogradski Energoprojekt (ENHL) koji je zabeležio realizaciju od 23,9 miliona dinara uz rast na nedeljnom nivou od nepuna dva procenta. Akcije ove najveće građevinske kompanije kod nas, prvu polovinu sedmice provele su iznad psihološke granice od 1.000 dinara da bi krajem nedelje usledio pritisak na strani prodaje koji je spustio akcije kompanije na 984 dinara. Solidnu realizaciju od 11 miliona dinara zabeležio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je registrovao trend od četiri vezana dana rasta. Čelnici većinskog vlasnika ove kompanije izjavili su da će usled rekordnog roda soje ovo biti odlična godina za bečejsku kompaniju koja će usled rasterećenja duga do kraja godine u velikoj meri popraviti neto rezultat. Solidnu realizaciju od 5,8 miliona dinara zabeležila je i zemunska Koka-kola (CCHS) po nepromenjenoj ceni od 5.250 dinara. Na strani kupovine bio je većinski vlasnik ove kompanije koji je nedavno okončao ponudu za preuzimanje u kojoj je kupio manje od dvaodsto akcija kompanije.

Najprometnija bankarska akcija bila je niška AIK banka (AIKB) koja je zabeležila promet od 58,9 miliona dinara, okončavši sedmicu na nivou od 2.702 dinara. Na nedeljnom nivou ova akcija zabeležila je lagani pad ali se tokom sedmice spuštala i do nivoa od 2.610 dinara što je najniža vrednost na koje su ove hartije padale od početka godine. Beogradska Agrobanka (AGBN) zabeležila je lagani rast vrednosti do nivoa od 7.300 uz promet od 4,2 miliona dinara dok se Privredna banka (PRBN) uz realizaciju od 1,8 miliona dinara ponovo domogla nivoa od 600 dinara. Komercijalna banka (KMBN) je ponovo zabeležila mizeran promet po nepromenjenoj ceni od 28.000 dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak