Zaustavljen pad akcija NIS-a

Politika 13.09.2010 07:45
Zaustavljen pad akcija NIS-a


Veoma skroman nedeljni promet, kao i novo slabljenje NIS-ovih akcija obeležili su proteklu trgovačku sedmicu. Ukupan obim prometa iznosio je tek 2,28 miliona evra i bio je 26 procenata slabiji u odnosu na proteklih pet trgovačkih dana. Glavni berzanski pokazatelj, indeks Beleks 15, oslabio je 1,65 procenata spustivši se na kraju sedmice do nivoa od 618,95 poena. Ovaj pokazatelj najlikvidnijih akcija od početka godine beleži negativan prinos od 6,75 procenata.


Slično kao i u drugoj polovini protekle trgovačke nedelje, akcije NIS-a su nastavile pad vrednosti, ali ovog puta sa znatno skromnijim prometima kao posledica smanjene ponude ovih hartija na nižim nivoima. Ova akcija okončala je nedelju na koti od 453 dinara, što je smanjenje od 8,3 odsto u tekućoj sedmici, odnosno gubitak od 10,5 procenata otkada se NIS pojavio na berzanskom tržištu. Kao što je i bilo očekivano, na nivoima oko 450 dinara, pojavila se jaka tražnja za ovom hartijom budući da su portfeljni investitori anticipirali sasvim pristojan prinos do februara kada većinski vlasnik kompanije mora uputiti javnu ponudu za preuzimanje akcija po zagarantovanoj ceni, ne manjoj od 4,8 evra. Ukupna realizacija u trgovanju NIS-ovim akcijama iznosila je 25,9 miliona dinara, uz prosečan dnevni promet tek neznatno veći od pet miliona dinara.

Najprometnija hartija iz realnog sektora bila je kompanija „Agroitali” iz Kikinde (DNVM) uz promet od 27,3 miliona dinara, uglavnom na ceni od 700 dinara po akciji. Očito, u pitanju je krajnja konsolidacija vlasništva od strane italijanske firme iz Čezene, koja je većinski vlasnik ovog preduzeća. Od standardno likvidnih hartija iz realnog sektora valja izdvojiti oporavak beogradskog „Energoprojekta” (ENHL), koji je na kraju sedmice ponovo preskakao psihološku barijeru od 1.000 dinara. Ipak, ova akcija je porasla tek nepuna 3 procenata na nedeljnom nivou okončavši sedmicu na koti od 966 dinara. Bečejski „Sojaprotein” (SJPT) oscilirao je neznatno ispod nivoa od 680 dinara uz neveliki promet, dok je pirotski „Tigar” (TIGR), još jedna akcija sa A listinga, zabeležio jednu od svojih najslabijih sedmica sa minornim prometom i padom cene na 630 dinara.

Najprometnija bankarska akcija, ujedno i celog tržišta, bila je niška „AIK banka” (AIKB), koja je sedmicu okončala na koti od 2.705 dinara uz realizaciju od 33,7 miliona dinara. Na strani prodaje dominirale su ponovo založene akcije kompanija koje kontroliše domaći biznismen Đorđije Nicović, koje već duže vreme stvaraju veliki pritisak na ovoj najlikvidnijoj hartiji domaćeg tržišta. Direktor „Niške banke” izjavio je krajem sedmice da će ova bankarska ustanova uskoro isplatiti 10 miliona evra dividende akcionarima za 2008. i proteklu godinu. „Agrobanka” (AGBN) je zabeležila neveliki promet, oscilirajući oko nivoa od 7.200 dinara, dok je „Komercijalna banka” (KMBN) registrovala mizeran promet okončavši sedmicu na nivou od 27.750 dinara.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak