Грађани грађанима обарају цену акција НИС

Дневник 09.09.2010 09:05
Грађани грађанима обарају цену акција НИС


Вредност акција Нафтне индустрије Србије наставља да пада и јуче је цена била 461 динар, што је за 11 динара мање него у уторак, а од појављивања на Београдској берзи, вредност је пала за чак 44 динара. Тако је од осам дана на берзи, вредност акција НИС-а шест дана у паду, само једном је расла, а једном стагнирала.
Основни узрок пада цена акција НИС - а на Београдској берзи јесте неравномеран однос између понуде и тражње за хартијама тог предузећа, изјавио је главни аналитичар берзе Мирољуб Ристић и додао да је пре два дана издато више од милион налога на страни понуде за продају акција, а само 8.000 налога је било на страни тражње. Јуче је додатно повећан број налога за продају на више од 1,2 милиона, повећао се и број налога на страни тражње на око 12.500.
Када се НИС нашао на берзи, 30.августа, акција је вредела 505 динара, и тог првог дана је продато 78.000 акција по укупној цени од 39,4 милиона динара. Током тог дана цена акција флуктуирала је између 501 и 550 динара, односно просечна цена била је 506 динара. Међутим, вредност акција НИС-а на Београдској берзи је у паду и јуче је вредела била 461 динара, а продато је око 12.680 акција по укупној цени од око 5,9 милиона динара.
Тако се, ипак, показало да реч стручњака има тежину, јер су они указивали да вредност акција НИС-а неће пуно порасти, а да је могуће да ће, због великог броја акционара који поседују мали број акција, понуда бити далеко већа од тражње. И да је, можда, боље сачекати с продајом акција.
По ономе што је недавно рекао брокер КБЦ Секјуритиса Душан Марковић, у првој недељи трговања акцијама НИС-а, интерес да купе хартија од вредности домаће нафтне компаније нису показали већи институционални инвеститори, односно купци су углавном били грађани. По његовим речима, иако је поређење са сличним компанијама у окружењу, попут МОЛ, ИНА или ОМВ, није најсрећније и најпрецизније ипак нека базична компарација може донекле, како је навео, разјаснити изостанак тражње и дати одговоре на могуће правце кретања цене НИС-а у будућности.
Дакле, акцијама НИС-а на Београдској берзи тргују, углавном, грађани. Неки су одлучили одмах да их продају, јер им је новац потребан, а неки, изгледа, имају довољно вишка новца, па улажу купујући НИС-ове хартије од вредности надајући се да ће ускоро оне вредети знатно више. Ипак, на основу обима трговине, могло би се рећи и да они који су спремни да продају акције одмах, нису спремни да их дају много испод цене коју би могли добити у фебруару наредне године. Јер број акција на Београдској берзи расте, али опада број трансакција што би могло да се протумачи и да су продавци цифру по којој су спремни да продају акције ставили изнад цифре важеће на берзи.

IzvorMala
Anonymous
Anonymous
Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak