Malokrvnost - simptomi i saveti

Večernje novosti 08.09.2010 11:42
Malokrvnost - simptomi i saveti


Malokrvnost dovodi do patološkog zamora, vrtoglavice, slabosti, depresije ...Malokrvnost zbog nedostatka gvožđa zastupljena je kod čak 25 odsto muškaraca i žena u Srbiji. Ova vrsta anemije, takozvana sideropenijska anemija, ujedno je i najčešći oblik anemičnih oboljenja.

Prema rečima prof. dr Dušice Č. Čeleketić, načelnice hematologije u KBC Zemun, ova vrsta anemije nastaje usled nedostatka gvožđa, zbog jednolične ili vegeterijanske ishrane, kod žena sa obilnim i produženim menstruacijama, kod bolesnika sa celijakijom ili kod pacijenata sa težim ili hroničnim bolestima kao i nakon operacija.

- Zbog povećanih potreba organizma za gvožđem, anemija je česta i u trudnoći, za vreme dojenja, ili kod dece u fazi ubrzanog rasta - kaže dr Čeleketić.

Sideropenijska anemija ne javlja se iznenada, već postepeno i hronično iz blagog pada vrednosti gvožđa, može da pređe u teži oblik, kada se iscrpe rezerve gvožđa.

- Bolesnici sa anemijom nemaju specifične simptome, jer kod ovog oboljenja trpe svi organi. Najčešće su udruženi simptomi slabost, malaksalost, zamor, glavobolja, pospanost, slaba tolerancija napora, osećaj nedostatka vazduha, lupanje i preskakanje srca, bolovi u listovima pri hodu - nabraja prof. Čeleketić.

Najsigurniji način dijagnostikovanja anemije je pregled krvne slike. Prema rečima naše sagovornice, jasni znaci anemije su snižena koncentracija hemoglobina, smanjen broj eritrocita i snižen hematokrit, kao i smanjena koncentracija gvožđa u serumu.

Ako se ne leči, sideropenijska malokrvnost dovodi do patološkog zamora, vrtoglavice, slabosti, depresije, poremećaja koncentracije i pamćenja.

- Takođe, dolazi do slabljenja imuniteta i pojave virusnih i bakterijskih infekcija. Kod žena sa nelečenom anemijom dolazi do problema sa menstruacijom, a kod oba pola do gubitka libida. Javljaju se „žvale“, ragade u uglovima usana, nokti pucaju i listaju se i dolazi do opadanja kose - napominje prof. Čeleketić.

Osnovno pravilo u lečenju je prepoznavanje uzroka koji je doveo do malokrvnosti. Nakon sigurno postavljene dijagnoze sideropenijske anemije bolesnici se leče preparatima gvožđa uz odgovarajuću ishranu bogatu proteinima, gvožđem i vitaminima i oligoelementima.

- Najbolji način lečenja je uzimanjem preparata gvožđa sa vodom ili sokom i vitaminom C - kaže prof. Čeleketić. - Kod blage anemije može da se započne lečenje promenom načina ishrane, ali ako kontrola krvne slike i serumskog gvožđa ne pokažu više vrednosti, tada se lečenje mora nastaviti preparatima gvožđa. Ukoliko bolesnici ne podnose preparate gvožđa ili imaju otežanu apsorpciju gvožđa, tada se savetuje lečenje preparatima koji se daju intravenski.

NIKAKO SA MLEKOM

Izbegavajte da pijete gvožđe sa mlekom jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju. Popijte ga sa sokom bogatim vitaminom C, lakše će se apsorbovati n Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija zavisi od ostale ishrane n Gvožđe biljnog porekla najbolje se apsorbuje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla n Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C olakšava n Preporučuje se porcija od 200 grama mesa dnevno, koju treba dopuniti spanaćem ili jajetom n Kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa

CRVENO MESO

Da biste povećali nivo gvožđa u organizmu jedite što više crvenog mesa, mahunarki, žitarica, tamnozelenog povrća i sušenog voća. Hrana bogata gvožđem je i lisnato zeleno povrće, spanać, brokoli, grašak, jaja, smeđi pirinač, obogaćena testenina, džigerica, suve šljive, grožđe, sok od višnje.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak