Srpska crkva u Australiji ponovo jedna

Mondo 06.09.2010 14:44
Srpska Pravoslavna Crkva "Sveti Nikola", Južni Brizbejn

Srpska Pravoslavna Crkva "Sveti Nikola", Južni Brizbejn


Novim ustavom Crkveno-narodnog sabora Eparhije za Australiju i Novi Zeland Mitropolije novogračanike ostvareno puno crkveno-administrativno jedinstvo.“Svesni važnosti odgovornog rešavanja postojećih pitanja u duhu svetih kanona i vekovne prakse svete Pravoslavne crkve, opredelili smo se jednoglasno za potpuno crkveno-administrativno jedinstvo, ukazujući time našu večnu zahvalnost najsvetijem nam ocu…”, saopštio je Crkveno-narodni sabor a prenosi Srpska pravoslavna crkva.

Od patrijarha Irineja je zatražen blagoslov za, kako se navodi, utemeljenje ovog dugo željenog i očekivanog crkveno-administrativnog jedinstva.

Ustav je, dodaje se, vidljiv znak nepokolebljivog jedinstva i instrument bogougodnog ujedinjenja čime je učinjen kraj svakom razdoru.

Podela Srpske pravoslavne srkve u Australiji je posledica podele crkve u Americi i datira iz 1963 gdoine kada su iz Beograda Verska komisije i patrijarh SPC German pokušali da suspenduju vladiku Dionisija, dokazanog antikomunistu. Dionisije je bio na dužnost episkopa Američko-Kanadske eparhije od 1940. godine, pa posle podrške Crkveno-narodnog sabora iz avgusta 1963. sve do smrti 1979. godine.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak