НИС није намамио велике инвеститоре

Дневник 06.09.2010 08:21
НИС није намамио велике инвеститоре


У седмици на измаку, првој недељи трговања акцијама Нафтне индустрије Србије (НИС), та хартија није привукла веће институционалне инвеститоре и купци су углавном били грађани, истакао је брокер КБЦ Секјуритиса Душан Марковић.

Донекле очекивано током недеље у недостатку адекватне тражње дошло је формирања неколико већих продајних блокова па је сада по 506 динара могуће купити преко 700.000 акција НИС-а чија је вредност преко 3,3 милиона евра, казао је Марковић.
Иако поређење са сличним компанијама у окружењу попут МОЛ-а,ИНЕ-е или ОМВ-а није најсрећније и најпрецизније ипак нека базична компарација може донекле, како је навео, разјаснити изостанак тражње и дати одговоре на могуће правце кретања цене НИС-а у будућности.
Поређења ради тржишна капитализација ОМВ је 10 милијарди долара, пројектовани однос цене и књиговодствене вредности (ПБ) за 2010. је један уз показатељ односа цене акције и зараде компаније (П/Е) од 12,03. Тржишна капитализација ИНЕ је 2,8 милијарди долара, пројектовани ПБ за 2010. је 1,3 уз ПЕ од 11,07. Код ОМВ пројектовани однос за 2010. књиговодствене вредности и цене хартије је још повољнији и износи 0,9 уз П/Е од 5,9 и капитализацију од преко 10 милијарди долара, наводи Марковић.
Показатељи домаћег НИС-а нажалост у овом моменту и на овом нивоу цене губе трку са конкурентима, тренутни однос кориговане књиговодствене вредности и цене хартије ПБ код НИС-а је 2,51 уз капитализацију од једва 982 милиона долара и велики губитак из прошлих година уз врло неизвестан финансијски резултат за ову годину, прецизира брокер КБЦ Секјуритиса.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak