Akcija NIS će i dalje blago padati

Danas 06.09.2010 07:01
Akcija NIS će i dalje blago padati


Vrednost akcija Naftne industrije Srbije nastavila je da pada u petak, treći dan zaredom, spustivši se za dva dinara na 494 dinara.
Promet je takođe ostao slab, pa je vlasnike promenilo tek 9.163 akcije, što je neznatno više od 8.749 u četvrtak, ali i mnogo manje od nešto više od 17.000 u sredu i 111.000 u utorak. Ovakav razvoj događaja za stručnjake nije neočekivan s obzirom na mnogo veću ponudu akcija od tražnje i činjenicu da se u doglednom periodu ne očekuje pozitivno poslovanje NIS-a i podela dividendi. Međutim, iako većina smatra da će akcije ovog energetskog giganta nastaviti blago da padaju u narednim danima, veće krunjenje njihove vrednosti se ne očekuje, s obzirom na to da Gasprom ima obavezu da u februaru otkupi sve ponuđene akcije po ceni od 4,8 evra, što je trenutno oko 506 dinara.

Direktorka brokerske kuće M&V investments Jasmina Bjelić kaže za Danas da su akcije NIS-a najviše kupovali domaći investitori i građani koji su i ranije trgovali na berzi, ali i neki koji su sad prvi put uložili u hartije od vrednosti, misleći da će NIS biti dobra investicija, što će u budućnosti sigurno i biti.

- Osim toga, mogu da potvrdim da postoji i interesovanje stranih investitora za NIS, ali njihova praksa nije da kupuju u prvim danima po listiranju. Oni žele da prvo detaljno pregledaju dokumentaciju o poslovanju kompanije, da posete NIS, razgovaraju sa menadžmentom i obave sve potrebne analize pre nego što ulože u kompaniju, zbog čega nije mnogo verovatno da će neko od njih kupovati u narednih mesec dana - kaže Bjelićeva.

Prema njenim rečima, strani investicioni fondovi imaju velike troškove pri kupovini malih paketa, a i ne isplati im se da ulažu resurse u analizu kompanije i trgovinu da bi kupili mali broj akcija, tako da se realno može očekivati da takvi fondovi, kada se pojave na berzi, "odjednom kupe akcije vredne, možda, pola miliona evra". M&V je, prema Bjelićevoj, imao kontakte sa fondovima koji su i do sada ulagali na Beogradskoj berzi, a kontaktirali su i druge velike investitore za koje su smatrali da bi NIS mogao da im bude interesantan.

Bjelićeva smatra da zbog velike ponude akcija nema velikog interesovanja investitora, pošto pritisak ponude gura cenu akcija nadole, a još nema ulagača koji bi kupovinom velikih paketa preokrenuli taj odnos. Ipak, ona ne veruje da će cena ići mnogo nadole, "možda samo koji dinar u narednim danima", pošto ne postoji objektivan razlog zbog kojeg bi građani pristajali da akcije prodaju mnogo jeftinije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak