Akcije NIS-a: prodati ili ne?

DW 31.08.2010 13:08
Akcije NIS-a: prodati ili ne?


Prvo trgovanje akcijama Naftne industrije Srbije počelo je danas. Ipak, cena akcija NIS-a u prvo vreme teško da će rasti, tako da od početka trgovanja na berzi ne treba očekivati mnogo.
Početna cena akcija NIS-a iznosi 505 dinara, a po pet deonica, što je ukupna vrednost 2.525 dinara, dobilo je besplatno 4,8 miliona građana. Tokom prvog dana cena jedne akcije će moći da ide od minus dvadeset odsto (400 dinara), do najviše 300 odsto, odnosno 2.020 dinara.

 

Menadžer u brokerskoj kući KBC Sekjuritis Vladan Rankov za Dojče vele kaže da se prvih dana očekuju sitne transakcije. „Mi ne očekujemo da će biti zainteresovani veliki investicioni fondovi iz inostranstva ili veliki domaći fondovi, tako da će biti uglavnom male transakcije. Tek u nekom narednom periodu biće većih transakcija. Ipak, generalno izlazak NIS-a na berzu imaće pozitivan efekat.”

 

Prema rečima Rankova, cena akcija teško da će biti veća od 505 dinara, tim pre što je NIS objavila da je u prvoj polovini 2010. godine imala gubitak od 9,6 milijardi dinara, što je za 29 odsto više nego u istom periodu lane. „Sudeći po tome šta NIS sada proizvodi, profitabilnosti i efikasnosti poslovanja, mislim da je to neka cena koja opravdava prodaju akcija na berzi”, rekao je Rankov.

 

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Neophodno je povećati kapacitet rafinerije u Pančevu

Niko se neće obogatiti od pet akcija

 

Kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara. Zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov rekao je da niko ne može da proceni kakvi će biti poslovni rezultati NIS-a do kraja godine, pošto će zavisiti od kretanja kursa dinar i uslova na tržištu.

 

Ekonomski analitičar Miroslav Zdravković kaže da će efekat izlaska Naftne industrije Srbije na tržište biti mali i da se može očekivati veći oporavak tek kada i Telekom izađe na berzu. „Nakon priliva od 350 miliona evra 2006. godine i rekordnih 670 miliona evra u 2007. (2008. i 2009. su bile u minusu) portfolio investicija je sada oko 65 miliona i on se može malo povećati. Efekat će dakle biti jako mali, ako ga uopšte bude bilo”, rekao je Zdravković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak