Cena akcija NIS-a porasla nakon dva i po sata trgovanja

Tanjug 30.08.2010 12:23
Cena akcija NIS-a porasla nakon dva i po sata trgovanja


Cena akcija Naftne industrije Srbije (NIS) nakon dva i po sata od početka današnjeg trgovanja na Beogradskoj berzi porasla je za 0,59 odsto, na 508 dinara, objavila je Berza na svojim info servisima.Obim trgovanja (koji podrazumeva i prodaju i kupovinu akcija) povećan je na 75.158 akcija, što je preko dva puta više u odnosu na prvi sat trgovanja, kada je obim iznosio 34.920 akcija.


"Pošta Srbije" Beogradskoj berzi je ispostavila danas samo one naloge građana koji imaju pravo na besplatne akcije tog preduzeća izdate do 9,30 časova, a svi nalozi izdati posle tog vremena biće ispostavljeni sutradan.


Trgovanje akcijama NIS-a moguće je danas do 13 časova, kada se završava prvi trgovački dan.


Cena akcija može da se kreće plus 300 odsto i minus 20 odsto u toku današnjeg dana.


Na šalterima pošti u Srbiji, bar za sada, nema gužvi za prodaju besplatnih akcija Naftne industrije Srbije (NIS), rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.


Šalteri na kojima je moguće izdavanje naloga za prodaju besplatnih akcija građana su označeni, a ispred njih nema gužve.


Većina građana koji su učestvovali u Tanjugovoj anketi kaže da će najpre sačekati nekoliko dana da vidi kako će se kretati cena akcija i trgovanje, pa će se odlučiti da li će svoje deonice NIS-a prodati, ili sačuvati.


Penzionerka Gordana Zivlaković iz Beograda, razočarana vrednošću akcija NIS-a, rekla je da o prodaji svojih deonica još ne razmišlja, a premišlja se i da li će učestvovati u trgovanju.


Sličnog mišljenja su i ostali građani Beograda koji, osim što se većinom prvi put susreću sa berzanskim trgovanjem, očekuju da će narednih meseci cena akcija NIS-a porasti.


Jedan Beograđanin, kojeg je reporter Tanjuga sreo ispred pošte u Zmaj Jovinoj ulici, a nije želeo da mu se pominje ime, rekao je da se "poklonu u zube ne gleda", ali da će odluku o prodaji, ili kupovini akcija NIS-a doneti tek za nekoliko meseci.


Akcijama NIS-a trguje se metodom kontinuiranog trgovanja, a nalozi za kupovinu i prodaju na Beogradskoj berzi se unose do 13 časova, kada se zatvara prvi trgovački dan ove sedmice.


Građani mogu informacije o kretanju cena akcija da dobiju slanjem sms poruke na broj 1027, odlaskom u poštu, a moguće je informacije dobiti i preko sajta Beogradske berze.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak