Лоши резултати неће потопити акције НИС-а

Дневник 28.08.2010 07:44
Лоши резултати неће потопити акције НИС-а


Акције Нафтне индустрије Србије у понедељак ће се наћи на Београдској берзи, а јуче је, приликом представљања на домаћем тржишту капитала, указано на то да је НИС у првој половини 2010. године имао губитак од 9,6 милијарди динара, што је 29 посто више него у истом периоду лане.

По речима заменика генералног директора НИС-а Алексеја Урусова, раст губитка је последица стања на тржишту и пада курса динара према долару, који је довео до негативних курсних разлика од 15,8 милијарди динара.
Он је указао на то да је тешко проценити какви ће бити пословни резултати НИС-а до краја године, пошто ће зависити од кретања курса динара и услова на тржишту. Урусов је рекао да је капитал НИС-а на крају јуна износио 22,6 милијарди динара, што значи да је књиговодствена вредност једне акције НИС-а око 138 динара.
Ипак, брокер Ненад Гујаничић подсећа да већински власник НИС-а има обавезу да понуди 4,8 евра за акцију у фебруару наредне године и истакао да то треба да буде нека врста бране евентуалном паду цене акција, јер се није ни очекивало да ће НИС ове године имати фантастичне пословне резултате.
- Добро је што ће већински власник НИС-а радити на реструктурирању компаније и да ће дугорочно пословање те компаније бити знатно боље. НИС, једноставно, као и већина привредника у Србији има проблем са курсом, што је и највећи разлог негативног нето резултата на половини ове године - истакао је Гујаничић. Он је рекао да уколико буду желели, грађани могу да купују акције НИС-а преко брокерских кућа и да је уобичајена провизија за мање инвеститоре око једна одсто вредности трансакције.
На јучерашњем представљању НИС-а пред педесетак брокера, банкара и представника инвестиционих и пензијских фондова, Урусов је рекао да је у првој половини ове године профит компаније, пре уплате пореза, исплате камата и амортизације, износио 8,4 милијарде динара. Продаја нафтних деривата износила је 1,18 милион тона, што је два одсто мање него у истом периоду 2009, а како је Урсов рекао, пад продаје горива на тржишту Србије био је око 11 одсто. Дуговање НИС-а банкама у првих шест месеци 2010. смањен је са 793 на 720 милиона долара, рекао је он, и додао да је производња домаће нафте и гаса повећана 30 посто, као и да је планирано да се модернизација рафинерије нафте у Панчеву заврши у року, односно 2012. године.
Дакле, НИС је пред почетак трговања акцијама на Београдској берзи изнео резултате свог пословања у првој половини године, а почетна вредност акције биће 505 динара по комаду. Колика ће бити крајња вредност акције НИС-а показаће однос понуде и тражње. Могућност да тргују акцијама НИС-а има 4,8 милиона аграђана који поседују пакет од пет акција ове компаније, а да ли их продати или чекати неко време да НИС послује боље, одлука је сваког појединца.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak