Procedura prodaje akcija NIS-a u poštama

RTV 24.08.2010 15:40
Procedura prodaje akcija NIS-a u poštama


Svetlana Lešević iz JPP "Pošta Srbije" rekla je danas da za prodaju akcija Naftne industrije Srbije (NIS) na šaletrima pošta nije potrebna potvrda o vlasništvu nad pet akcija, koja je dobijena ranije, već je dovoljno da građanin dođe sa važećom ličnom kartom, gde će službenik najpre proveriti podatke.
Službenik pošte će zatim pitati građanina o broju akcija koje želi da proda i koja je minimalna cena ispod koje neće ići, rekla je Leševićeva za RTS.

Nakon toga sledi pitanje o broju računa u banci na koji će biti uplaćen novac od prodaje i na kraju se potpisuje ugovor, koji je neophodan pre ispostavljanja prvog naloga za trgovinu akcijama i koji se štampa u dva primerka - jedan primerak zadržava službenik pošte, dok drugi dobija građanin, rekla je Leševićeva.

Ona je objasnila da građanin može neke akcije da ostavi radi eventualnog učešća u raspodeli dobiti NIS-a u vidu dividende, ili da ih nešto kasnije proda, u zavisnosti od kretanja cena na tržištu.

Usluge će se pružati u 1.300 pošta, odnosno u svim većim poštama i predviđeni su odvojeni redovi čekanja, tako da nije neophodno da građani prvih dana požure u pošte, a trebalo bi da se edukuju radi zaštite svojih interesa, rekla je Leševićeva.

Govoreći o realizaciji naloga, Leševićeva je navela da građani ne bi trebalo da očekuju da novac dobiju odmah onoga trenutka kada ispostavljaju nalog.

Prvu informaciju o tome da li je njihov nalog realizovan mogu dobiti najranije sutradan, posle 16.30 časova, dok će novac biti odobren na njihov račun tek trećeg dana od dana trgovanja, takođe, posle 16 časova, najavila je Leševićeva.

Prvo trgovanje akcijama NIS-a počinje u ponedeljak, 30. avgusta, a početna cena akcija iznosi 505 dinara. Po pet besplatnih akcija je dobilo 4,8 miliona građana Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak