Akcije NIS-a, prodati ili čekati?

B92 24.08.2010 09:08
Akcije NIS-a, prodati ili čekati?


Trgovanje akcijama NIS na Beogradskoj berzi će početi u ponedeljak, a ekonomisti savetuju građane da sačekaju sa prodajom akcija.

Početna cena na početku trgovanja će biti 505 dinara, ali stručnjaci kažu da su oscilacije moguće u oba smera.

Broker Sinteza Invest grupe Miroslav Radaković kaže da, po pravilima Berze, prvog dana trgovanja cena akcije može da skoči za čak 300 odsto, ali i da usled velike ponude padne do 10 odsto.

Beogradska berza je saopštila da građani koji žele da prodaju akcije Naftne industrije Srbije nalog za prodaju mogu predati besplatno Poštanskoj štedionici na šalterima Pošta ili, uz naknadu, direktno nekom od brokera koji su članovi Berze.

Brokeri ne žele da spekulišu koliko će se građana odlučiti da svoje akcije proda prvog dana ali, na osnovu broja građana koji su požurili da podignu novac koji su dobili uz 5 akcija NIS-a, ekonomista Goran Nikolić očekuje da će se mnogi odlučiti da unovče svoje deonice.

"Mnogim građanima će značiti i te pare, verovatno kao što je bio slučaj i u januaru, kada je većina njih ipak otišla i podigla novac odmah. Savet građanima bi bio da sačekaju sa izlaskom na berzu akcija Telekoma, Aerodroma i EPS-a, kao i akcija iz Akcionarskog fonda. Razlog je postoji šansa da se pojavi veće interesovanje investitora u tom momentu zbog dubine tržišta, a samim tim i cena akcija da poraste", kaže Nikolić za B92.

Beogradska berza obavestila je građane da je, ukoliko se opredele za prodaju, veoma važno da odrede i cenu po kojoj su spremni da prodaju akcije. Prilikom popunjavanja naloga prodaje, pored ostalih podataka, u nalog se unosi i ova cena, na koju prodavac pristaje.

Posle unosa naloga prodaje u trgovački sistem Berze, ukoliko postoji i kupovni nalog odgovarajući po ceni, transakcija će se realizovati, objašnjavaju u Beogradskoj berzi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak