Besplatna prodaja akcija NIS-a

Beta 21.08.2010 19:30
Besplatna prodaja akcija NIS-a


Direktorka marketinga Pošte Srbije Maja Batanjski izjavila je da će usluge prodaje akcija Naftne industrije Srbije (NIS) biti besplatne u celoj zemlji u oko 1.300 jedinica poštanske mreže.
Batanjski je rekla da je Pošta nastojala da pojednostavi proceduru i da će građanima biti dovoljno da dođu na šalter pošte sa važećom ličnom kartom i da potpišu ugovor.

"Šalterski radnik će postaviti tri pitanja, o broju akcija koje građanin želi da proda, njihovoj minimalnoj ceni kao i o važećem tekućem računu", rekla je ona.

Građanima će biti dostupan besplatan SMS servis za obaveštenja o tome da li je realizovan nalog za prodaju, a moći ce da se informišu i preko pozivnog centra Pošte Srbije, kao i na sajtu Agencije za privatizaciju, Poštanske štedionice i Pošte Srbije, rekla je Batanjski.

Prema njenim rečima, transakcija će prosečno trajati pet do sedam minuta.

Pošta Srbije obučila je veliki broj zaposlenih za predstojeću prodaju akcija NIS-a, rekla je Batanjski i navela da će za tu namenu biti otvoreni posebni šalteri da se ne bi stvarale gužve.

Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana kojima je početkom janura ove godine besplatno podeljeno po pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost 500 dinara.

Naftna industrija Srbije podnela je 16. avgusta zahtev Beogradskoj berzi za uključenje svojih akcija na prajm market (prime).

Prema pravilima Beogardske berze o kotaciji i listingu, ukoliko je dostavljena dokumentacija potpuna, Komisija u roku od pet radnih dana donosi odluku o datumu početka trgovanja akcijama i ceni.

Kako je saopštio NIS, prema dosadašnjoj praksi datum prvog trgovanja akcijama koje su uključene na berzansko tržište je osmi dan od dana donošenja rešenja Komisije za listing i kotaciju Beogradske berze.

U Centralni registar hartija od vrednosti upisano je 163.060.400 akcija NIS-a nominalne vrednosti 500 dinara po komadu, odnosno ukupne vrednosti 81,53 milijarde dinara.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak