NIS podneo zahtev za uključenje na berzu

Studio B 16.08.2010 18:46
NIS podneo zahtev za uključenje na berzu


Naftna industrija Srbije podnela je zahtev Beogradskoj berzi za uključenje svojih akcija na prajm market (prime), rečeno je agenciji Beta na berzi.Prema pravilima Beogardske berze o kotaciji i listingu, ukoliko je dostavljena dokumentacija potpuna, Komisija u roku od pet radnih dana donosi odluku o datumu početka trgovanja akcijama i ceni.   

Početna cena za prvo trgovanje je obračunska vrednost akcije. Ta cena se utvrduje tako što se ukupna aktiva umanjuje za iznos gubitka iznad visine kapitala, iznos dugorocnih rezervisanja i obaveza i odloženih poreskih obaveza, te deli ukupnim brojem akcija.   

Naftna industrija Srbije biće četvrta kompanija na prajm marketu Beogradske berze, na kojem su provklasne akcije koje ispunjavaju uslove za pravo berzansko trgovanje. Na toj listi su Energoprojeket holding [ENHL], Soja protein [SJPT] i Tigar [TIGR]. NIS je krajem juna doneo odluku u prelasku u otvoreno akcionararsko društvo, a prema ranijim najavama izlazak kompanije na berzu odložen je za početak septembra.   

Prema podacima Centralnog registra za hartije od vrednosti, u registar je upisano 163.060.400 akcija NIS-a novinalne vrednosti 500 dinara po komadu, odnosno ukupne vrednosti 81,53 milijarde dinara.   

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija, odnosno 83.160.800 komada, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 odsto akcija. Preostale akcije, 19,1 odsto su u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih NIS-a, 4,8 miliona građana Srbije koji su besplatno dobili akcije, kao i nekolicine firmi i građana, koji su akcije sticali dok je kompanija bila zatvoreno akcionarsko društvo.   

Prema podacima Sinteza invest grupe, najviše akcija NIS-a kupio je kastodi račun Vojvođanske banke, oko 0,015 procenata ili oko 25.000 komada, a pored njega jedini veći kupac tih hartija bila je brokerska kuća MV Investments sa 0,005 odsto akcija, oko 8.000 komada. Gaspromnjeft je kupio 51 odsto kapitala NIS-a za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije. Ruska državana kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak